Του Γιώργου Φιντικάκη
Έπειτα από τη ΛΑΡΚΟ, όπου ξένα funds- μέτοχοι της ΔΕΗ, ζητούν από την τελευταία να της τραβήξει την πρίζα καθώς της χρωστά 285 εκατ. ευρώ, σειρά φαίνεται ότι έχει πάρει και η πάλαι ποτέ κραταιά Χαλυβουργική.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης της, μετά τη ΛΑΡΚΟ, της χρωστά 32 εκατ., και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αίτημα για διακοπή ηλεκτροδότησης, δίχως αυτή ακόμη να έχει εκτελεστεί.
Η Χαλυβουργική που υπολειτουργεί από το 2012 έχει προχωρήσει σε σειρά προγραμμάτων οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια επί της ουσίας το εργοστάσιο δεν παράγει, παρά διαθέτει στην αγορά αποθέματα τα οποία πλέον έχουν εξαντληθεί.
Παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ για διακανονισμό των οφειλών της, τόσο τον Αύγουστο, όσο και τον Οκτώβριο, αυτές δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να άρει την εκπροσώπηση και να διακόψει την παροχή της βιομηχανίας.
Το περίεργο ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ (αυτός είναι αρμόδιος επειδή η Χαλυβουργική παίρνει ρεύμα από την υψηλή τάση) φέρεται να μην προχωρά στην εκτέλεση της εντολής της ΔEH, και να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη ΔΕH και τον ΑΔΜΗΕ να έχουν ανταλλάξει εξώδικα μεταξύ τους για το θέμα της μη διακοπής της παροχής ρεύματος.
Σημειωτέον ότι πρόσφατα οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζήτησαν από τη ΔΕΗ νέα παράταση μέχρι τις αρχές του 2019, χωρίς όμως να δεχθούν τον όρο της τελευταίας για καταβολή έναντι της συνολικής οφειλής.
Συνολικά οι οφειλές της Χαλυβουργικής προς κάθε πιστωτή, ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να είχαν ετοιμάσει και σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, προκειμένου η βιομηχανία να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της. Το σχέδιο δεν προχώρησε, και σαν αιτία προβάλλονται οι δικαστικές διενέξεις μεταξύ του μεγαλομετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.
Τον περασμένο Αύγουστο η Χαλυβουργική είχε ζητήσει παράταση 30 ημερών, ενώ τον Οκτώβριο επανήλθε με παρόμοιο αίτημα, δηλαδή να μην κόψει η ΔΕH το ρεύμα έως τις αρχές του 2019. Δεν δέχτηκε ωστόσο την πρόταση της δημόσιας εταιρίας για καταβολή μέρους, ποσού έναντι, των χρεών της.
Είναι ενδεικτικό ότι από στις αρχές του 2015 το χρέος της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ βρισκόταν στα 7 εκατ, τέσσερα ωστόσο χρόνια μετά, αυτό κινείται κοντά στα 32 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι πλέον 170 άτομα από τα 600 με 700 που απασχολούσε η Χαλυβουργική το 2006, και ακόμη και όσοι έχουν απομείνει, απασχολούνται με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.
Στασιμότητα και στη ΛΑΡΚΟ
Στασιμότητα επικρατεί και στο μέτωπο της ΛΑΡΚΟ. Τελευταίο περιστατικό αποτελεί η επιστολή που απέστειλε τον Οκτώβριο στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ ένα από τα μεγαλύτερα ξένα funds με μετοχικό ποσοστό στην επιχείρηση, η Horizon Growth, ζητώντας της να τραβήξει τη πρίζα από τη ΛΑΡΚΟ. Στην επιστολή του, το ξένο fund αφού εξέφραζε την έκπληξή του πώς είναι δυνατόν η νικελοβιομηχανία να χρωστά τόσα χρήματα στην επιχείρηση και παρ'' όλα αυτά η διοίκηση της ΔΕΗ να μην κάνει κάτι για να τα εισπράξει - η ΛΑΡΚΟ έχει κάνει ρύθμιση των χρεών της την οποία και δεν τηρεί- ζητά από την επιχείρηση να λάβει δραστικά μέτρα, διαφορετικά να κόψει το ρεύμα.
Σημειωτέον ότι στις αρχές Οκτωβρίου η ΔΕΗ είχε αποστείλει προς τη ΛΑΡΚΟ ένα ακόμη εξώδικο (το προηγούμενο ήταν την περασμένη Άνοιξη) ζητώντας της να διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, δίχως να έχει γίνει γνωστό αν είχε την ίδια τύχη με το προηγούμενο.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν το Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέστησε οριστική την απόφαση της Κομισιόν (του 2014) για την επιστροφή από τη ΛΑΡΚΟ προς το Δημόσιο κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων. Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης είχε συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους και είχε δηλώσει ότι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση δημιουργεί ένα νέο τοπίο, και πως πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, δίχως ωστόσο να δώσει συνέχεια. Παρότι το θέμα λέγεται ότι απασχόλησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, ουδείς γνωρίζει τι είδους λύση έχει δρομολογηθεί.