Μετά το Eurogroup του Ιουνίου οι αποφάσεις για το χρέος σύμφωνα με τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ

Μετά το Eurogroup του Ιουνίου οι αποφάσεις για το χρέος σύμφωνα με τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά την παραδοχή στο Reuters Έλληνα αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα βγει τον Αύγουστο στις αγορές, ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος έρχεται να ανάψει νέες φωτιές.

Κι αυτό διότι σε επιστολή που έστειλε προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (σε συνέχεια της πρόσφατης ακρόασής του) τονίζει ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους θα γίνει (αν τελικά γίνει) μετά τον Αύγουστο του 2018, αν και οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο.

«Είναι σαφές από το τρίτο μνημόνιο, ότι τα όποια μέτρα απομείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό που ζητεί το ΔΝΤ είναι να ανακοινωθούν/επισημοποιηθούν αυτά τα μέτρα νωρίτερα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δεδομένα στα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του προσωπικού του Ταμείου. Αυτό έχει προκαλέσει αντιγνωμίες στα πλαίσια του Eurogroup. Τελικά στην πράξη βαδίζουμε, όπως όλοι διαπιστώνουμε, σιγά – σιγά στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πριν την λήξη του προγράμματος παρά τις ενστάσεις του Ταμείου. Στο μέτρο που τελικά το χρέος θα κριθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 βιώσιμο, θα είναι και οι επιτοκιακοί κίνδυνοι χαμηλότεροι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι αρχικά η Αθήνα επιθυμούσε μια λύση να βρεθεί μέσα στον Ιούνιο και δη στο Eurogroup της 21ης του μήνα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ψαλιδόπουλος υπογραμμίζει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για επανεμφάνιση περιφερειακής ή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Φέρνει ως παράδειγμα την Αργεντινή. «Κίνδυνοι υπάρχουν ίσως όχι τόσο δριμείας όπως το 2008 αλλά αρκετά σοβαρής. Αυτή κατά κάποιον τρόπο είναι η μοίρα της ελεύθερης οικονομίας, η πρόοδρος μέσα από τις κρίσεις», σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στα δανειακά κεφάλαια του ΔΝΤ προς την χώρα μας, λέγοντας ότι αυτά θα εξαιρεθούν από πιθανή συμφωνία για το χρέος. «Η συζητούμενη απομείωση του χρέους εξαιρεί τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου προς την Ελλάδα. Τυχούσα συμπερίληψή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και θα ξεσήκωνε παρόμοια αιτήματα από φτωχότερα κράτη μέλη του ΔΝΤ που θα διεκδικούσαν ίση μεταχείριση».

Την επιστολή του κ. Ψαλιδόπουλου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.