Νέο… πουλέν βρήκαν οι απανταχού «μικροκερδοσκόποι» επενδυτές στη μετοχή της Microvision, μετά την Gamestop, την AMC και τους υπόλοιπους τίτλους που έγιναν γνωστοί τους τελευταίους μήνες λόγω της μαζικής αγοράς τους από ερασιτέχνες επενδυτές.
Όμως η εντυπωσιακή άνοδος κατά 154% μεταξύ 20-26 Απριλίου και η εκκωφαντική πτώση της τιμής της μέσα σε λίγες ώρες την περασμένη Τρίτη κατά 24%, φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα φαινόμενο – αυτό των meme stocks και των hipster επενδυτών – που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές ακόμα και να τις καταστρέψει.
Οι «meme stocks» είναι μετοχές που γίνονται viral και προσελκύουν το ενδιαφέρον ερασιτεχνών και μικρών κυρίως επενδυτών. Είναι ταυτόχρονα μετοχές που βλέπουν τους όγκους συναλλαγών να αυξάνονται εκθετικά όχι γιατί η εταιρεία έκανε κάτι εκπληκτικό και καινοτόμο, αλλά γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατά κύριο λόγο σε κοινότητες όπως η #WallStreetBets του Reddit.
Επομένως, και μόνο ο ορισμός των meme stocks μας προϊδεάζει για υψηλή και πολλές φορές επικίνδυνη μεταβλητότητα. Και λέμε επικίνδυνη γιατί πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το χρηματιστήριο, αποφασίζουν - βλέποντας μετοχές να ενισχύονται κατά εκατοντάδες δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες – να τοποθετήσουν όλες τους τις οικονομίες σε μετοχές που απλώς γίνονται viral στα social media.
Αποτέλεσμα είναι όταν έρθει… το πλήρωμα του χρόνου και η τιμή της meme stock γκρεμιστεί, να χάσουν όλες τους τις οικονομίες.
Ας δούμε συνοπτικά το πιο πρόσφατο παράδειγμα meme stock, αυτό της Microvision. Χθες, η μετοχή της εταιρείας laser εκτυπωτών βρέθηκε στα 23 δολάρια.
Να πούμε εδώ ότι στις ένδοξες μέρες της, το μακρινό 2000 είχε φτάσει στο απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα επίπεδο των 516 δολαρίων, πριν… γκρεμοτσακιστεί στα 27 δολάρια το 2002, όταν έσκασε η φούσκα των dotcom. Στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία και την τελευταία δεκαετία περιορίστηκε σε ένα εύρος μεταξύ 1-2 δολαρίων.
Και φτάνουμε στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 που ξεκινάει μία εντυπωσιακή κούρσα και από τα 2,38 δολάρια φτάνει στις 22/12 στα 9,27 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 290%. Ακολούθησε πτώση 42% σε 6 συνεδριάσεις.
Στις 16 Φεβρουαρίου έφτασε στα 23 δολάρια, μετά έπεσε πάλι στα 11,9 δολάρια στις 8/3, ανέβηκε στα 17,9 δολάρια στις 22/3 και υποχώρησε ξανά στα 12 δολάρια στις 29/3. Αυτό το τρενάκι του τρόμου συνεχίζεται έως σήμερα.
Το πρόβλημα με τις μετοχές που από penny stocks γίνονται meme stocks είναι ότι μπορεί η άνοδος να είναι μεγάλη αλλά και η πτώση θα είναι το ίδιο μεγάλη, καθώς κάθε μικρή αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες μεταβολές.
Οι παλιοί του Reddit βαστάνε γερά και δεν πουλάνε στην πρώτη κατρακύλα γιατί θέλουν να τα βάλουν με τα μεγάλα funds της Wall και να τους αποδείξουν ότι κάνουν λάθος όταν σορτάρουν τέτοιες μικρές εταιρείες. Βλέπουν όμως το «παιχνίδι» να… χαλάει από τους νεόκοπους «μικροκερδοσκόπους». Κατηγορούν λοιπόν τους νέους ότι απλώς βλέπουν μια μετοχή να γίνεται viral, μπαίνουν και μόλις ανέβει αρκετά βγαίνουν, προκαλώντας την απότομη πτώση.
Έτσι σιγά σιγά και όσο οι meme stocks γίνονται συνήθεια, οι «φυλές» του διαδικτύου αυξάνονται και διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον trading πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε μάθει καθώς η τεχνολογία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Άλλοι πιστεύουν τόσο πολύ στη μετοχή που αγόρασαν μόνο και μόνο επειδή την είδαν σε κάποιο social media που αναμένουν ότι η Microvision θα ανακοινώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα σήμερα.
Το θέμα είναι ότι σε αυτές τις μικρές μετοχές είναι δύσκολο ένας ερασιτέχνης που μπήκε στην αγορά απλώς για να βγάλει γρήγορο κέρδος να μην πουλήσει όταν το χαρτί που αγόρασε σημειώνει κέρδη 50%, 60% ή 100% και είναι επίσης φυσιολογικό σε τέτοιες μετοχές που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της μάζας, να υποχωρεί απότομα η τιμή όταν κάποια παίρνουν τα κέρδη τους και φεύγουν αφού ποτέ δεν πίστεψαν στις προοπτικές της.
Τα δράματα πολλά και οι περιπτώσεις ερασιτεχνών που τα έχασαν όλα σε μία εβδομάδα ανησυχούν τις αρμόδιες αρχές γιατί έτσι κινδυνεύει να καταστραφεί μία ολόκληρη γενιά επενδυτών.