Του Απόστολου Σκουμπούρη
Όταν για πρώτη φορά στα 21 χρόνια που λαμβάνει χώρα το Συνέδριο των Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δίνει το παρόν υπουργός κυβέρνησης, τότε αυτό – σημειολογικά και ουσιαστικά – μαρτυρά το ενδιαφέρον της πολιτείας για τον ευρύτερο ασφαλιστικό κλάδο σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.
Αυτό επισήμαναν με έμφαση τα στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στο 21ο Insurance & Reinsurance Meeting που έγινε στην Ύδρα μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καλωσορίζοντας την παρουσία (και την ομιλία) του υφυπουργού Εργασίας αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη στην εκδήλωση.
Στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έδωσε μεγάλη έμφαση στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει η τωρινή κυβέρνηση για τον ασφαλιστικό κλάδο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συζητήσεις σε πολύ καλό επίπεδο για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως το συνταξιοδοτικό, το ζήτημα των φυσικών καταστροφών αλλά και ευρύτερα το μέλλον του κλάδου υγείας στη χώρα.
Θυμίζουμε πως στην ομιλία του ο κ. Μηταράκης τόνισε μεταξύ άλλων πως στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό, προκειμένου να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Επίσης αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες (από το 20% στο 15%) μέχρι το τέλος του 2023, ενώ σημείωσε πως θα θεσμοθετηθούν και φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί και ο κλάδος.
Οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρρηγεωργίου στη συνέντευξη τύπου τόνισε πως ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος κατάφερε να βγει από την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης με ισχυρούς ισολογισμούς και κεφάλαια, έχοντας παράλληλα προσαρμοστεί σε όλες τις ρυθμιστικές και κανονιστικές οδηγίες και είναι ισχυρότερος από ποτέ.
«Μπορούμε να είμαστε αξιόπιστος εταίρος του κράτους, και να συμβάλλουμε δημιουργικά σε μια σειρά ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν το κράτος και τον πολίτη. Είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σηματοδοτώντας και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου εξωστρέφειας και ανάπτυξης για όλο τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο.
Έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί την πιο υποασφαλισμένη αγορά στην Ευρώπη με το μέσο κεφαλή ασφάλιστρο να είναι 368 ευρώ όταν στην Ευρώπη φθάνει τα 2.300 ευρώ!
Επισήμανε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αφορά πρωτίστως το γενικό πληθυσμό και κυρίως τα χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριά, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ασφαλιστική κάλυψη. Σ'' αυτό το σημείο, έδωσε στοιχεία και αριθμούς, τονίζοντας πως το 2017 δαπανήθηκαν για την υγεία συνολικά 15 δισ., ευρώ, εκ των οποίων 9 δισ. ήταν το μερίδιο του ΕΟΠΥΥ, μόλις 500 εκατ. ήταν η συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ ήταν ιδιωτική δαπάνη υγείας, δηλαδή χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες και τα νοικοκυριά από την τσέπη τους!
Πρόκειται για εκπληκτικά μεγάλο ποσό, που δείχνει ότι η υποασφάλιστη στην Ελλάδα – τελικά – καταλήγει να είναι εις βάρος των πολιτών και των νοικοκυριών, που αναγκάζονται να πληρώσουν απευθείας όταν παρίσταται η κρίσιμη ανάγκη.
Οι εξελίξεις και οι τρεις πυλώνες
Παρέχοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, μέσα και από την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που βάζει τις εταιρείες στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό μοντέλο.
Τόνισε πως το α' εξάμηνο του 2019 ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος «τρέχει» με άνοδο 3,9% και πολύ υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας, όμως παρ'' όλα αυτά, οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες, αν δοθούν κίνητρα για ασφάλιση και αν σταδιακά καλλιεργηθεί ασφαλιστική συνείδηση.
Θυμίζουμε πως το ασφαλιστικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα συνδυαστικό και μεικτό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο θα ενσωματώνει τόσο τα διανεμητικά, όσο και τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία.
Ο πρώτος πυλώνας θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη, η οποία παραμένει κρατική, υποχρεωτική, διανεμητική (pay-as-you-go) και αναδιανεμητική, ενώ το ύψος αυτής θα συνδέεται πιο αναλογικά από ό,τι προβλέπεται σήμερα, με τις καταβληθείσες εισφορές.
Ο δεύτερος θα είναι κεφαλαιοποιητικός και εξίσου υποχρεωτικός. Μέχρι τώρα η αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών γίνεται από το κράτος, όμως έχει ξεκινήσει η συζήτηση ο ασφαλιζόμενος να έχει την επιλογή να δίνει την διαχείριση των κεφαλαίων αυτών και σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ο τρίτος πυλώνας τέλος θα είναι αποκλειστικά προαιρετικός και αφορά την ιδιωτική ασφάλιση όπου στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ένα μέρος των αποταμιεύσεών του ώστε με το τέλος του εργασιακού του βίου να έχει εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα.