Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων και η αδυναμία ελέγχου του κορονοϊού επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η οικονομία των ΗΠΑ άρχισε να αναπτύσσεται τον Μάιο και τον Ιούνιο, ωστόσο, η ανάπτυξη σταμάτησε τον Ιούλιο καθώς οι μολύνσεις αυξήθηκαν σε ορισμένα μέρη της χώρας, οδηγώντας σε νέους περιορισμούς.
«Η αναζωπύρωση του κορονοϊού επιβραδύνει την ανάκαμψη που περιμέναμε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Καπλάν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, σε συνέντευξή του στο CNN.
«Πιστεύω ότι η οικονομία χρειάζεται παράταση των επιδομάτων ανεργίας", δήλωσε ο Καπλαν. "Μπορεί να μην χρειάζεται να είναι στην ίδια μορφή με τα σημερινά, αλλά χρειαζόμαστε μια συνέχεια».
Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ Λορετα Μεστερ κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Μακροοικονομίας των Φιλελευθέρων Τεχνών.
Η Μέστερ είπε επίσης ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη για την ενίσχυση των προβληματικών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των καταναλωτών, και είπε ότι θα ήταν ελπιδοφόρο αν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα νέο πακέτο στήριξης.
«Η οικονομία, η οποία κατά το δεύτερο τρίμηνο υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη, αλλά μόνο αν τεθεί υπό έλεγχο ο ιός», τόνισε από την πλευρά του, ο Νιλ Κασκαρι, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις, στo «Face the Nation», του CBS.
Ο Κασκαρι πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημοσιονομικό χάσμα που θα προκύψει από ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς η χώρα να βασίζεται στον εξωτερικό δανεισμό δεδομένων των πόρων που εξοικονομούν οι Αμερικανοί.
«Όσοι Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα, γιατί δεν πηγαίνουν σε εστιατόρια ή κινηματογραφικές αίθουσες ή διακοπές», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενους στα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.