Μείωση του προϋπολογισμού του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ

Μείωση του προϋπολογισμού του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει να μειωθεί κατά επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια ο προσεχής, διετής προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (2018-2019) και προτείνει διάφορες περικοπές, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές την Τρίτη.

Αυτός ο προϋπολογισμός για τις τακτικές δραστηριότητες του ΟΗΕ, τη μισθοδοσία του προσωπικού του, τον εξοπλισμό του και τις υποδομές του, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη φάση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, θα πρέπει να εγκριθεί από τα 193 κράτη-μέλη του πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τα δύο επόμενα χρόνια, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ήδη μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια δολάρια εν συγκρίσει με τον προϋπολογισμό της διετίας 2016-2017.

Η γραμματεία του ΟΗΕ απασχολεί περίπου 40.000 ανθρώπους που προσλαμβάνονται από όλο τον κόσμο. Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του Οργανισμού παραμένουν οι ΗΠΑ, που καλύπτουν το 22% του ποσού.

«Οι ΗΠΑ έχουν αναφερθεί σε συζητήσεις τους με άλλα κράτη του ΟΗΕ στη βούλησή τους να δουν τον προϋπολογισμό να μειώνεται κατά 250 εκατομμύρια δολάρια», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο διπλωμάτες υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Η Ουάσινγκτον θέλει μια μείωση των δαπανών κατά περίπου «5%», η οποία όμως είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, σύμφωνα με έναν τρίτο διπλωμάτη.

Σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ έχουν αναφερθεί λεπτομερώς στις αξιώσεις τους για ενδεχόμενες «περικοπές»: αφορούν τις ειδικές πολιτικές αποστολές του ΟΗΕ (Παλαιστίνη, Λιβύη, Αφγανιστάν...), την επικοινωνία, την αναπτυξιακή υπηρεσία, αλλά κι ένα πάγωμα των μισθών του προσωπικού και των νέων προσλήψεων.

Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, που επίσης μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε από την πλευρά της μια μείωση του προϋπολογισμού κατά επιπλέον «170 εκατομμύρια δολάρια». «Αυτό είναι κλασικό», σχολίασε άλλη διπλωματική πηγή. «Έχουμε δύο στρατόπεδα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που θέλουν να μειωθεί ο προϋπολογισμός, κι από την άλλη τους υπόλοιπους, που δεν το θέλουν».

Ερωτηθείσα σχετικά, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενη το ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο τελεί υπό συζήτηση.

Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του ΟΗΕ διαχωρίζεται από τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών του, εντός των ορίων των οποίων είναι ανεπτυγμένοι πάνω από 100.000 κυανόκρανοι σε περίπου δεκαπέντε χώρες διεθνώς. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ετήσιος, ψηφίζεται κάθε Ιούνιο και ανέρχεται σε 7,3 δισεκ. δολάρια.

Τον περασμένο Ιούνιο οι ΗΠΑ απαίτησαν να μειωθεί και αυτός ο προϋπολογισμός, ο οποίος έπειτα από διαπραγματεύσεις περικόπηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια. Αρχικά η Ουάσινγκτον, που έχει επίσης τη μεγαλύτερη συνεισφορά και σε αυτόν τον προϋπολογισμό (28,5%), ήθελε να μειωθεί κατά ένα δισεκ. δολάρια.

Η νέα μείωση των δαπανών που αξιώνουν οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι ενδέχεται να κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι αυτή που προβλέπεται με βάση τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να προωθήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πορτογάλος Antonio Guterres, με στόχο ο Οργανισμός να γίνει αποτελεσματικότερος με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας του μέχρι το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ