Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινάει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ οι δόσεις του οποίου αυξάνονται από 5 σε 6 με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους και ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει και στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.
Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Πλήρης απαλλαγή χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% υπό προϋποθέσεις.
Το 2021 η κυβέρνηση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία υπολογίζεται να είναι της τάξης του 8% μεσοσταθμικά. Σε ορισμένες περιοχές και για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα μειωθεί, ενώ για άλλους θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθώς αναμένονται και αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Αυτή θα είναι και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ, καθώς από το 2022 ο φόρος και η διαχείριση του θα περάσουν στους Δήμους.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, είναι να υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές Αρχές για την αύξηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το ποσοστό αυτό. Το σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες των δήμων.
Για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό, συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην περίπτωση που κάποιος Δήμος αποφασίσει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ δήμος θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να περιγράφεται με ακρίβεια το ανταποδοτικό έργο που θα προκύψει για τους δημότες . Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσει θετικά το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την τελική απόφαση.