Με αιχμή του δόρατος τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ενδεχομένως μονάδες σχεδιάζει την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση για το 2021. Μέτρο το οποίο θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο Σαββατοκύριακο από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε αναλυτική εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, εξέλιξη που περιορίζει αισθητά τις μονίμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεις. Αντίθετα σχεδιάζεται η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ και το 2021 καθώς και η μειωμένη προκαταβολή φόρου έως και 100%.
Αν και τα έσοδα του Αυγούστου φαίνεται να κινούνται εντός στόχου ωστόσο το οικονομικό επιτελείο «φοβάται» περισσότερο τους επόμενους μήνες και το κατά πόσο θα καταφέρουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους, ενώ το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και δεν θα ξεπεράσει το 1-1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η αναστολή συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε μείωση των δημοσίων εσόδων το 2021.
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης φαίνεται ότι παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρώτη μείωση, κατά 0,9 μονάδες, (0,48 για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους), πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα προετοιμάζεται η δεύτερη.
Το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μιας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση και της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Στο μεταξύ χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μειωμένη προκαταβολή φόρου να ισχύσει και το επόμενο έτος. «Όλα εξαρτώνται από την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης», επεσήμανε ο Χρ. Σταϊκούρας αναφορικά με το χρόνο ενεργοποίησης ελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα. «Σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση», ανέφερε για να προσθέσει ότι το πακέτο που θα παρουσιασθεί στην Θεσσαλονίκη θα εμπεριέχει προσωρινές και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό άνω του 5%, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να δικαιούνται τώρα μείωση προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράταση των μειωμένων κατά 40% ενοικίων και τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αφορά και τους 5 κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία και συγκεκριμένα την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα αναμένεται να θεσμοθετηθεί για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του χρόνου η εθελοντική μείωση ενοικίων μετά από συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή, η οποία και θα συνοδεύεται με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από το κράτος.