Μειώσεις επιτοκίων ενόψει από τις Κεντρικές Τράπεζες

Μειώσεις επιτοκίων ενόψει από τις Κεντρικές Τράπεζες

Της Μαίρης Βενέτη

Οι επενδυτές ομολόγων δίνουν μεγάλο βάρος στην παροχή κινήτρων εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς εξακολουθούν να μην βλέπουν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, γι' αυτό και δήλωσε την Τρίτη ότι η FED παρακολουθεί την επιρροή των εμπορικών διαμαχών στο οικονομικό outlook και διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας.

Δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τον στόχο του 2%, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κινητοποιηθεί αν υπάρξουν και άλλες αναπάντεχα χαμηλές μετρήσεις του πληθωρισμού τους ερχόμενους μήνες.

Στρέφοντας την προσοχή του στο θέμα των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η εγγύτητα τους στο μηδέν-το λεγόμενο κατώτερο όριο- έχει γίνει η κορυφαία πρόκληση της νομισματικής πολιτικής στην εποχή μας, ενώ, ας μου επιτραπεί ο όρος, όλα τα λεφτά ήταν η ακόλουθη φράση:

«Την επόμενη φορά που τα επιτόκια μας φτάσουν εκεί [στο κατώτερο όριο] – και θα υπάρξει επόμενη φορά – δεν θα αποτελέσει έκπληξη».

H αντίδραση του S&P ήταν άμεση στην παραπάνω φράση, με εκτίναξη τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατά 1,5% και επανάκτηση της κομβικής ζώνης των 2760 μονάδων.

Τι περιμένει αύριο η αγορά από την ΕΚΤ

Στην Ευρώπη οι επενδυτές περιμένουν μια ανάλογη στάση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την Πέμπτη, ενώ αδημονούν και για τις λεπτομέρειες του τελευταίου γύρου φθηνών τραπεζικών δανείων, τα γνωστά TLTROs.

Εν ολίγοις, η αγορά θέλει να ακούσει τον Ντράγκι να λέει ότι σκέφτεται να αναλάβει και αυτός περισσότερη δράση αν χρειαστεί.

Δηλαδή, να «τάξει» εμμέσως πλην σαφώς, έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, έχουν ήδη αρχίσει τα στοιχήματα όσον αφορά την πιθανότητα να μειωθεί το επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος.

Ήδη άλλωστε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το κόστος δανεισμού σε νέο ρεκόρ την Τρίτη, ενώ όπως είπαμε και στην αρχή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής άφησε και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Γιατί η ΕΚΤ να αποτελέσει εξαίρεση;