Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως το ξεκάθαρο σχέδιο που - για πρώτη φορά από τότε που η ελληνική οικονομία βυθίστηκε στην κρίση - φαίνεται να υπάρχει για την ελάφρυνση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, είναι τα δύο χαρακτηριστικά που διέκριναν ορισμένες από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, στις επαφές που είχαν με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί επενδυτικοί οίκοι βλέπουν την κινητικότητα της κυβέρνησης ως μία μεγάλη ευκαιρία εισόδου καθώς εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει τις προδιαγραφές για να γίνει το νέο «story ανάκαμψης», που σημαίνει ότι αρχικά θα ανοίξει η αγορά κόκκινων δανείων και θα αφυπνιστεί η αγορά ακινήτων.
Επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η BofA Merrill Lynch και η HSBC, προγραμματίζουν να επισκεφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα την ελληνική πρωτεύουσα. Δεν θα είναι όμως μόνοι τους αλλά θα τους συνοδεύουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες τους οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι την τεράστια αλλαγή που συντελείται στην ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη συστήσει ομάδες εργασίας που αποτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό για να παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς σε… πορτοφόλια παγκοσμίου εμβέλειας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που σημειώνεται σήμερα. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στα ραντάρ μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η χώρα μας διαθέτει ένα… κατεστραμμένο brand name, καθώς το όνομά της βρισκόταν για πολλά χρόνια στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα και πλέον έχει ταυτιστεί με τον κίνδυνο. Όμως σήμερα η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ασία και συγκεκριμένα από τράπεζες της Ιαπωνίας.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Γιώργος Ζαββός, στις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, δεσμεύθηκαν προς την επενδυτική κοινότητα ότι στους επόμενους 3-4 μήνες θα αφοσιωθούν αποκλειστικά στον Ηρακλή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική του λειτουργία και να εμπεδωθεί η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων.
Στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία για την πρώτη του επαφή και με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Η Γαλλίδα έχει ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ηρακλή και περιμένει ακόμη περισσότερα από την ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενημερωμένο για τον Ηρακλή.
Παράλληλα, το κλιμάκιο του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης άκουσε από τους οίκους Moody' s και DBRS τι ζητούν για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε «επενδυτική βαθμίδα» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ταχύτητα με την οποία θα δούμε θετικές εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και φυσικά στη λειτουργία του Ηρακλή.
BlackRock, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Suisse, Morgan Stanley, Citibank, Nomura, Bank of America Merrill Lynch, είναι οι 11 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες με τις οποίες είχε συναντήσεις το κλιμάκιο του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συνολικά είδε 23 τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων στελέχη της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας AIIB, ο Ζαν Λεμιέρ και ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.
Οι διεθνείς τραπεζίτες ανέφεραν στους Έλληνες αξιωματούχους ότι η έγκριση και υλοποίηση του Ηρακλή έρχεται την κατάλληλη ώρα. Στην τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα δείχνει να βγαίνει κερδισμένη σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα λάβει χώρα μία μεγάλη παγκόσμια κρίση. Διότι αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να διψούν για αποδόσεις και η Ελλάδα προσφέρει θετικές αποδόσεις σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον. Στον αντίποδα, αν οι συνθήκες βελτιωθούν θα είναι ακόμη πιο ομαλή η ελληνική ανάκαμψη γεγονός που θα φέρει ακόμη περισσότερους επενδυτές.