Σημαντικές προσδοκίες αλλά και αίσθημα ανακούφισης έφερε το άνοιγμα του λιανεμπορίου που αποτελεί στοίχημα για τα καταστήματα που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουν τις πωλήσεις τους και να ισοσκελίσουν την αρρυθμία που έχει φέρει η πανδημία στο σύνολο της αγοράς.
Αν και από την αγορά διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τους αυστηρούς όρους με τους οποίους επανεκκινεί η αγορά, η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων σε συνδυασμό με τις χειμερινές εκπτώσεις, αποτελεί σημαντική ανάσα για τον εμπορικό κόσμο και δίνει μια ευκαιρία για την διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Ο εμπορικός κόσμος έχει ήδη θέσει εαυτόν σε θέση μάχης καθώς η απώλεια της εορταστικής περιόδου τους άφησε με γεμάτες αποθήκες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα.
Μπορεί η επαναλειτουργία της αγοράς να έγινε με περιορισμούς, ωστόσο, με δεδομένο τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και σημαντικών προσφορών που φθάνουν και στο 70%, φαίνεται ότι η παρτίδα μπορεί να σωθεί και οι επιχειρήσεις να μαζέψουν τα «σπασμένα» από το δίμηνο Lockdown και να αποχτήσουν ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τις αγορές για την θερινή σαιζόν, να συντηρήσει θέσεις εργασίας και να απομακρύνει τον κίνδυνο πτωχεύσεων.
Η διάσωση της αγοράς αποτελεί στόχο με σημαντικές δυσκολίες και κυρίως αβεβαιότητα καθώς οι καταναλωτές κρατούν λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας αμυντική στάση, την ώρα που δεν έχει εξαλειφθεί ο φόβος για ένα πιθανό νέο lockdown.
Την ίδια ώρα οι χειμερινές εκπτώσεις δίνουν την δυνατότητα σε αρκετά εμπορικά καταστήματα να πουλήσουν προϊόντα που είχαν προμηθευτεί για τη σαιζόν ή και άλλα που βρίσκονται σε στοκ, ενώ ανάσα αναμένεται να πάρουν και μικρές και μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης κατά κύριο λόγο καθώς μπορούν πλέον αν λειτουργήσει καλά η αγορά να υπολογίσουν σε μια καλή θερινή σαιζόν σε επίπεδο παραγγελιών, σώζοντας και επιμέρους θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι ο τζίρος που επιτυγχάνουν στις χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα λιανικής υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.
Πρόβλημα ο μέγιστος αριθμός πελατών
Σημαντική διαφοροποίηση στο άνοιγμα της αγοράς αποτελεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, από 1 άτομο ανά 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι την Κυριακή 17/1, σε 1 άτομο ανά 25 τ.μ.. από τη Δευτέρα 18/1/2021. Μέτρο το οποίο μειώνει τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πελατών, γεγονός που οδήγησε και στην διεύρυνση του ωραρίου τον καταστημάτων.
Και αυτό γιατί ο εμπορικός κόσμος εκτιμά σύμφωνα με πηγές από την αγορά ότι αυτός ο αριθμός δυνατότητας εξυπηρέτησης πελατών δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθούν σωστά οι πελάτες και ειδικά σε σουπερμάρκετ και μεγάλες αλυσίδες εμπορίου.
Με το νέο μέτρο, σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα κατάστημα 200 τ.μ. που πριν εξυπηρετούσε 20 πελάτες τώρα πρέπει να εξυπηρετήσει 8 βάσει τετραγωνικών. Η μείωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης, μπορεί να μετατοπίσει το πρόβλημα από το εσωτερικό των καταστημάτων στο εξωτερικό με την δημιουργία ουρών.
Συνεπακόλουθα ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, η αύξηση του μέσου χρόνου εξυπηρέτησης λόγω των ουρών, με δεδομένο μάλιστα τον περιορισμό του 2ωρου χρόνου για αγορές, πρακτικά μειώνουν τον διαθέσιμο χρόνο επίσκεψης για να αγοραστούν προϊόντα πρώτης ανάγκης και δημιουργούν εύλογο σκεπτικισμό στον εμπορικό κόσμο καθώς τίθενται νέα δεδομένα προς διαχείριση.
Αρκετοί δε παράγοντες του λιανεμπορίου, προτείνουν την επαναφορά του μέγιστου αριθμού ατόμων στο 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την κανονικότητα στην προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών, αλλά και την επαναφορά της λήξης του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα τροφίμων στις 20:30 ώστε να δοθεί χρόνος για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης στους εργαζόμενους των καταστημάτων του λοιπού λιανεμπορίου.