Tου Γιώργου Δασκαλόπουλου
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών χθες στο χρηματιστήριο επαναφέρει τις ανησυχίες για τη δράση της «παρέας του Λονδίνου» και των ξένων funds που διατηρούν (και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνουν) τις short θέσεις τους για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα ξένα funds έχουν ουσιώδεις λόγους για τη στάση τους αυτή ή αν απλά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τη δική τους στρατηγική αποκόμισης υπερκερδών. Και αυτό καθώς, χθες, μετά την ολοκλήρωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων β'' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, η Citigroup διατηρεί την «ουδετερότητα» στις συστάσεις της για τον κλάδο.
Η επιθετική δραστηριότητα ορισμένων ξένων funds προς τις ελληνικές τράπεζες, δεν είναι κάτι νέο. Από τις αρχές του χρόνου, «δραστήρια ξένα σπίτια» όπως το Lansdowne, το Oceanwood και το Μarshall Wace περιλαμβάνονται στους επενδυτές που διατηρούν (με αυξομειώσεις) ενεργές short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Περισσότερο απ'' αυτές, συζητήθηκε βέβαια η περίπτωση της BlackRock, η οποία επίσης διατηρεί short θέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι και μέτοχος στην Alpha Bank. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό της BlackRock στην Alpha έφτασε το 5,72% (όπως ανακοινώθηκε επίσημα στις 7/6), για να μειωθεί στα μέσα Αυγούστου στο 5.01%. Έκτοτε το ποσοστό της στην ελληνική τράπεζα παραμένει άγνωστο -εάν έχει αλλάξει- καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης κάτω από το 5%. Υπό την έννοια αυτή, εντύπωση προκάλεσαν στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τα οποία η BlackRock Investment στις 29 Αυγούστου αύξησε τις short θέσεις στη μετοχή της Alpha, στο 1,01% έναντι 0,90% στα μέσα Ιουλίου – την περίοδο δηλαδή της μείωσης του ποσοστού της στην τράπεζα.
Παράγοντες της αγοράς, θεωρούν περισσότερο συγκυριακές της short θέσεις της BlackRock. Γεγονός όμως παραμένει ότι τα υπόλοιπα προαναφερθέντα funds διατηρούν στρατηγικά σταθερές τις αρνητικές θέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες, τις οποίες μάλιστα είχαν αυξήσει μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο (το Lansdowne στην Alpha, και το ίδιο μαζί με το Oceanwood και το Marshall Wace σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank). Οι ίδιοι παράγοντες ότι μεταξύ των λόγων που (ατύπως φυσικά) επικαλούνται οι διαχειριστές για τις θέσεις αυτές είναι οι αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και τα ίχνη κόπωσης στην κερδοφορία των μετοχών τους. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα φέρονται να μην σχεδιάζουν αλλαγή της στάσης τους μέχρι τα stress tests της επόμενης χρονιάς.
Η πραγματικότητα παραμένει ότι τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι πέρυσι, για τους διαχειριστές των επιθετικών funds, τα short στις ελληνικές τράπεζες ήταν πηγή εύκολου κέρδους. Που όπως μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά και τραπεζικά στελέχη, τους είχε οδηγήσει σε κατάσταση... εθισμού. Με τα δεδομένα, όμως στις περισσότερες τράπεζες να αλλάζουν, την πλήρη άρση των capital controls και την πτώση των ελληνικών επιτοκίων που θα προσφέρουν φθηνότερη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για τους περισσότερους «παίκτες» τα short δεν είναι πλέον η κύρια επιλογή.
Την ίδια στιγμή η «ολική επαναφορά» των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα σχεδόν 100% πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου, με τον διπλασιασμό των αποτιμήσεων, δεν σημαίνει ότι ο κλάδος δεν παραμένει ευάλωτος. Κάτι που καταγράφηκε χαρακτηριστικά και στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις των προηγουμένων εβδομάδων. Χθες επιβεβαιώθηκε με τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να κινούνται με αρνητικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, φέρνοντας τον τραπεζικό δείκτη στις 740 μονάδες. Επίπεδο, το οποίο κατά τους αναλυτές χρήζει προσοχής.
Τους προσεχείς μήνες, τα δεδομένα των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδόσεών τους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων (κυρίως δε του ξεκαθαρίσματος των ισολογισμών τους) θα καθορίσουν και κατά πόσον οι «παρέες» του εύκολου κέρδους θα παραμείνουν κοντά τους μέσω της Λεωφόρου Αθηνών.
Χθες, πάντως, η Citigroup σε έκθεση της μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου για Alpha, Εθνική και Πειραιώς, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ενώ διατηρεί την ...ουδετερότητα της ως προς τις συστάσεις της, βλέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο ανόδου της τιμής των μετοχών. Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμή – στόχο τα 1,9 ευρώ (1,56 χθες), για τη μετοχή της Alpha, διατηρώντας τη σύσταση "neutral/high risk". Την ίδια σύσταση διατηρεί και για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή-στόχο στα 2,8 ευρώ (2,47 χθες), όπως επίσης και για την Τράπεζα Πειραιώς θέτοντας την τιμή-στόχο 3,2 ευρώ (από 2,86 χθες).