Πονοκέφαλο προκαλούν τα στοιχεία των εσόδων που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία δείχνουν ότι η μείωση των αφίξεων έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις εισπράξεις του Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν μέρες όπου η μείωση των εσόδων ήταν της τάξης του 75-80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου του 2019. Ωστόσο, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι αντίστοιχα με αυτά του Μαΐου όπου τα έσοδα κατέγραψαν βουτιά της τάξεως του 33% .
Μπορεί τα στοιχεία να δημιουργούν πονοκέφαλο αλλά δεν ξαφνιάζουν το οικονομικό επιτελείο καθώς με βάση τους υπολογισμούς τους το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι από τα χειρότερα της πανδημίας
Όπως προαναφέρθηκε ο «μαύρος Ιούλιος» είναι αφενός αποτέλεσμα της τουριστικής ύφεσης αφετέρου των αλλαγών στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος Η «τρύπα» των 522 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο υπολογίζεται ότι θα διευρυνθεί εξαιτίας του σπασίματος του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις αλλά και της αναστολή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2019 οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται στο ποσό των 2,7 δισ. ευρώ. Πλέον το ποσό αυτό υπολογίζεται να εισπραχθεί στο σύνολο του έτους από τον κλάδο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ κατέγραψαν υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.
Επεσήμανε ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και επεσήμανε ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων ενοικίων που ισχύει για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί» είπε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Επίσης, εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους) αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.