Η Βουλγαρία έχει ήδη αρχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από το νότιο διάδρομο και από παραδόσεις LNG από Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Άσεν Βασίλεφ σήμερα από τις Βρυξέλες.
Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 90% προέρχεται από τη Ρωσία η οποία ωστόσο της έκλεισε τη στρόφιγγα επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρη την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου με παροχή από το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, συν παραδόσεις LNG από Ελλάδα και Τουρκία, και αυτό το σχέδιο εκτελείται αυτή τη στιγμή», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βασίλεφ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα προμήθειας, ακόμη και τον χειμώνα», προσέθεσε.
Ο Βασίλεφ δήλωσε επίσης ότι τα δολάρια που είχε πρόθεση η χώρα του να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή της Gazprom για το αέριο του Απριλίου τής επιστράφηκαν και ότι η Σόφια στην παρούσα φάση δεν είναι σε συνομιλίες με τη ρωσική εταιρία για επίλυση του ζητήματος.
Σε ό,τι αφορά τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, επεσήμανες ότι κάλυψαν τα ευρωπαϊκά σχέδια για κοινές αγορές αερίου, μια απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στα μέσα Μαΐου.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Βασίλεφ, στη Σόφια, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, η υπουργός Οικονομικών, Κορνέλια Νίνοβα, καθώς και οργανώσεις εργοδοτών εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου από τη Ρωσία και κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τη Gazprom. Οι εργοδότες φοβούνται ότι οι εναλλακτικές προμήθειες αερίου θα είναι 30% έως 40% πιο ακριβές, γεγονός που θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους και θα τροδοτήσει τον ήδη διψήφιο πληθωρισμό στην πιο φτωχή χώρα μέλος της ΕΕ.