Εν αναμονή της πραγματικής έναρξης της σεζόν βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού προσβλέποντας στις αρχές Ιουλίου, όταν και θα έχουν ανοίξει οι κύριες τουριστικές δεξαμενές, θα έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται τα πρώτα κεφάλαια από το πακέτο των 350 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε, καθώς επίσης θα έχει ενεργοποιηθεί το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και μεγάλες χώρες θα έχουν εντάξει ελληνικά νησιά στην πράσινη λίστα.
Ο κλάδος που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας βρίσκει στήριξη στη γενναία επιδότηση έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ενώ η επιδότηση του 5% του κύκλου εργασιών του 2019 δημιουργεί αισιοδοξία στον κλάδο.
«Η επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας μας είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία» δηλώνει η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η ίδια προσθέτει πως «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς από τις προκαταβολές που δε δίνονται και από χρήματα που δεν έχουν εξοφληθεί», ενώ σημειώνει πως «το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων από τη στήριξη των επιχειρήσεων κρατά ζωντανές αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μανώλης Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου σημειώνοντας πως η στήριξη έως 400.000 ανά ΑΦΜ με βάση τον τζίρο του 2019 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να ξεκινήσουν την τουριστική σεζόν. Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει «η επιδότηση βοηθά πολύ τις επιχειρήσεις που ήταν αντιμέτωπες με το λουκέτο, ενώ βοηθά όλα τα ξενοδοχεία να ανοίξουν. Πέρυσι ούτε τα μισά δεν κατάφεραν να ανοίξουν».
Από την πλευρά των τουριστικών πρακτόρων ο CEO της travelr.pro, Γιάννης Ντιναπόγιας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στήριξη που ανακοινώθηκε, ωστόσο θεωρεί πως θα έπρεπε και τα τουριστικά γραφεία να μπορέσουν να επιδοτηθούν σε ποσοστό έως 5% του τζίρου του 2019. «Η στήριξη είναι σημαντική και βοηθά πολύ τον κλάδο. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε τη μορφή κάλυψης εξόδων λειτουργίας, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντικές ζημιές στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν» εξηγεί ο ίδιος.
Ραντεβού… στις αρχές Ιουλίου
Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν άμεσες εκταμιεύσεις, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες προετοιμάζονται για την ουσιαστική έναρξη της σεζόν από τις αρχές Ιουλίου και ύστερα.
Τότε εκτιμά η αγορά πως θα έχουν ενταχθεί τα ελληνικά νησιά στην πράσινη λίστα βασικών αγορών του εξωτερικού, ενώ από τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει υιοθετηθεί το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που θα δημιουργήσει ασφάλεια στους ταξιδιώτες, ενώ κομβικής σημασίας ζήτημα κρίνεται η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος στα νησιά της χώρας.
Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, εκτός από την ένταξη στην πράσινη λίστα των χωρών του εξωτερικού, η συνέχιση και η υψηλή ανταπόκριση του νησιωτικού κόσμου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες προκειμένου να έρθουν τουρίστες στη χώρα μας, αισθανόμενοι ασφάλεια.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ημεδαπούς, οι οποίοι θα μπορούν ξέγνοιαστοι να εξυπηρετούν τους τουρίστες. Το γεγονός πως η ουσιαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν αναμένεται από τα τέλη του μήνα και έπειτα , δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι ο κλάδος φοβάται μη επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης του 2020.
Άλλωστε τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απευθείας συνδέσεις, η Lufthansa αναφέρει αύξηση των κρατήσεων για τη χώρα μας και την ίδια στιγμή αναμένεται να ενταχθούν στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας ορισμένα νησιά της χώρας.
Στα παραπάνω θετικά μηνύματα, έρχεται να προστεθεί και το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δημιουργώντας όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να κάνει φέτος δυναμικό «comeback».