Πλησιάζει η «στιγμή Ντράγκι» για την Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη δημοσιονομικής «απάντησης» στην κρίση που προκαλούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού, ωστόσο και η ίδια η κεντρική τράπεζα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης οι προβολείς στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Πέμπτης και όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Διότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την αύξηση του QE Πανδημίας στα 1 ή 1,25 τρισ. ευρώ και θα αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επέκτασής του και το 2021. Η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί κατ΄ εξαίρεση στο έκτακτο QE και η δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη σχέση της χώρας μας με τις αγορές.
Σήμερα στη Φρανκφούρτη υπάρχουν δύο κυρίαρχες αντιλήψεις. Η πρώτη είναι ότι η Λαγκάρντ δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο και να αποδείξει αργά ή γρήγορα ότι μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, λαμβάνοντας μία απόφαση που θα είναι κάτι περισσότερο από την ευρέως αναμενόμενη αύξηση του QE Πανδημίας.
Μπορεί η Λαγκάρντ να δηλώνει διαρκώς ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης, όμως ακόμη δεν φαίνεται να πείθει με τα λόγια. Και πώς να πείσει όταν στις αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να κλείνει τα spread των ομολόγων, προκαλώντας «βουτιά» στις αποδόσεις, αλλά και την αντίδραση Ιταλίας και Γαλλίας, με αποτέλεσμα να… τα μαζέψει στη συνέχεια. Από τότε παρατηρείται μία επιφυλακτικότητα από πλευράς αναλυτών αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα ενώ πολλοί αμφισβητούν ακόμη και την αποφασιστικότητά της, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου η οποία κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πραγματοποίηση του «whatever it takes».
Στον αντίποδα, η Λαγκάρντ δέχεται εισηγήσεις να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε τρεις μήνες από σήμερα εκτιμάται ότι θα έχει πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το οικονομικό «στραπάτσο» και τη σημαντική ή όχι αύξηση των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης. Θα μπορεί, λοιπόν, να εφαρμόσει το κατάλληλο μέτρο την κατάλληλη στιγμή.
Το δίλημμα της bad bank
Όπως για παράδειγμα, μία πανευρωπαϊκή bad bank. Στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, η Moody?s ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το σενάριο που τα NPLs θα αυξηθούν σημαντικά και εξετάζει μία πρόταση για bad bank, Ο οίκος, μάλιστα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της bad bank στην περίπτωση που αυξηθούν απειλητικά τα «κόκκινα» δάνεια, χαρακτηρίζοντας ως «credit positive» μία τέτοια πρόταση.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που σύμφωνα με τον οίκο καθιστούν απαραίτητη την προσφυγή σε μία τέτοια λύση; Όπως επισήμανε η Moody?s, η λύση ενός κεντρικού σχήματος που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι αποτελεσματική στην περίπτωση που η πώληση των προβληματικών δανείων δεν αποδυναμώνει σημαντικά τη φερεγγυότητα της τράπεζας. Και επειδή η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό NPLs, η αναφορά της Moody?s έχει αναμφισβήτητα και ελληνικό ενδιαφέρον.
Αύξηση του QE
Το ότι θα αυξηθεί το QE Πανδημίας θεωρείται δεδομένο, από τη στιγμή που με τον ρυθμό που αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ, τα 750 δις. ευρώ θα έχουν εξαντληθεί το πολύ έως τον Οκτώβριο. Επομένως είναι λογικό η Λαγκάρντ να ανακοινώσει τώρα την αύξησή του και όχι τον Σεπτέμβριο. Οι απόψεις διίστανται για το αν θα δούμε μία μικρή αύξηση στα 1 τρις. ευρώ, μία μεγαλύτερη αύξηση στα 1,25 τρις. ευρώ ή αν η Λαγκάρντ θα αιφνιδιάσει διπλασιάζοντας το έκτακτο QE στα 1,5 τρις. ευρώ με παράλληλη επέκταση της διάρκειάς του και το 2021. Το τι θα πράξει την Πέμπτη εξαρτάται και πάλι από το αν θα επιλέξει να… μη χάσει χρόνο ή αν θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο επόμενο τρίμηνο και να δράσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα, πάντως, με την Goldman Sachs αποκλείεται να μην ανακοινωθεί αύξηση ή να διπλασιαστεί τώρα το QE, που σημαίνει ότι θα δούμε αύξηση μεταξύ 250 – 500 δισ. ευρώ.
Οι «έκπτωτοι άγγελοι»
Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως επιλέξιμα ομόλογα χωρών που έχασαν το «investment grade» λόγω της πανδημίας, υπάρχουν φωνές που ζητούν να ισχύσει το ίδιο και για τα εταιρικά ομόλογα. Η Fed το έχει ήδη πράξει όμως τι θα συμβεί στην περίπτωση που η ΕΚΤ αγοράσει ομόλογο επιχειρήσεις που θα πτωχεύσει;
Οι προβλέψεις για την ύφεση
Η Λαγκάρντ έχει ήδη κάνει λόγο για ύφεση 8%-12% στην Ευρωζώνη το 2020 και ο τόνος των προβλέψεων που θα ανακοινώσει θα δείξει αν αναμένεται περαιτέρω δράση στο μέλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική αποστολή της ΕΚΤ είναι η διατήρησή του πολύ κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%, την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με αποπληθωρισμό. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% το Μάιο. Μήπως έφτασε η στιγμή να προσαρμοστεί και η αποστολή της ΕΚΤ στις νέες συνθήκες;