Με διψήφιο ποσοστό που πλησιάζει το 20% τρέχει στη διάρκεια του 2016 ο όμιλος της Chipita, ο σημαντικότερος πολυεθνικός όμιλος καταναλωτικών προϊόντων, ελληνο - αραβικών συμφερόντων, με αφετηρία του την ελληνική αγορά. Σε αντίστοιχη πορεία κινείται εφέτος και η κερδοφορία του.
Όλα αυτά τα εξαιρετικά θετικά στοιχεία, όμως, οφείλονται στις αγορές του εξωτερικού και σε καμία περίπτωση στην εσωτερική αγορά, η οποία το 2016 συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Όπως εξηγεί μιλώντας προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας είναι αυτές που "εισφέρουν" υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στις πωλήσεις του ομίλου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, οι πωλήσεις του ομίλου την φετινή χρονιά αναπτύσσονται με ρυθμό που κυμαίνεται από 18% ως και 20% και η κερδοφορία του προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κινείται σε ακόμη καλύτερη κατεύθυνση, είναι μεγαλύτερη του 20%.
Αντιστρόφως όμως εξελίσσεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά η πτώση των πωλήσεων κυμαίνεται από 5% ως 9% ως προς τους όγκους, ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων, ενώ ως προς την αξία η πτώση είναι μεγαλύτερη από 10%.
Με περίπου αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου και στη διάρκεια του 2015 - οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 15% και κατά 20% αυξήθηκαν τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη του.
Έτσι, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 480 εκατ. ευρώ. Κι αντιθέτως με τις επιτυχίες στη διεθνή αγορά οι πωλήσεις της Chipita ΑΒΕΕ στην ελληνική αγορά το 2015 διαμορφώθηκαν στα περίπου 82 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της μειώθηκαν κατά 15%, γεγονός που οφείλεται στο οριακό σημείο στο οποίο βρέθηκε η οικονομία πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όμιλος της Chipita διακινεί τα προϊόντα του στους καταναλωτές 66 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, και διαθέτει 19 εργοστάσια σε 11 χώρες. Η Chipita έχει παραγωγική παρουσία στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Ινδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στην Τουρκία λειτουργώντας 37 γραμμές παραγωγής.
Παράλληλα διαθέτει οκτώ εργοστάσια και 31 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο, Μεξικό, Γκάνα και Σαουδική Αραβία, όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών.
Ενδεικτικά στοιχεία του μεγέθους του ομίλου είναι ότι παράγει ετησίως 4,5 δισ. τεμάχια προϊόντων τα οποία διακινούνται από 500.000 σημεία πώλησης, ενώ απασχολεί 9.000 εργαζομένους από 35 εθνικότητες. Στην Ελλάδα η Chipita ΑΒΕΕ, όπως λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν έκανε ούτε μειώσεις αμοιβών στους εργαζομένους της, ούτε απολύσεις.
Εν τω μεταξύ από τον Δεκέμβριο του 2014 - τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση του ομίλου Chipita από τον όμιλο Olayan και τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο από την MIG - η έδρα του επέστρεψε στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες και την δυσάρεστη κατάσταση με τη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Τούτο μέσω της απορρόφησης της κυπριακής μητρικής εταιρείας UFIB Limited από την ελληνική Chipita ΑΒEΕ.
Η UFIB Ltd - έδρα της οποίας ήταν η Λευκωσία - είναι η εταιρεία στην οποία πέρασε από τον Απρίλιο του 2010 η παγκόσμια δραστηριότητα του ομίλου. Οι δύο εταίροι απέκτησαν την εταιρεία από τη MIG αντί 400 εκατ. ευρώ και με την ανάληψη των υποχρεώσεών της 327 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ