(Φωτ.: Με το θαλάσσιο κοίτασμα του Πρίνου στη Θεσσαλονίκη να έχει πια πεπερασμένη δυναμικότητα, με δυνατότητα να δώσει το μέγιστο 5.000 βαρέλια ημερησίως, η Energean στρέφεται στο κοίτασμα Έψιλον, δυτικά του Πρίνου, το οποίο, σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα μπορεί να δίνει 10.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
«Μεγάλη πρόκληση» χαρακτηρίζεται το κοίτασμα Έψιλον, δυτικά του Πρίνου, από την Energean Oil & Gas, καθώς στην παραγωγή που αναμένεται να δώσει θα βασισθούν σε μεγάλο βαθμό οι μελλοντικές προοπτικές και η ανάπτυξη της εταιρείας.
Με δεδομένη την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το διεθνές πετρελαϊκό περιβάλλον, με τις τιμές του πετρελαίου να παρουσιάζουν σταθερά καθοδική πορεία, ακυρώνονται τα οφέλη από την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο, που θεωρείται ότι έχει πεπερασμένη δυναμικότητα. Συνεπώς, τα μάτια της Energean είναι στραμμένα στο Έψιλον, στο οποίο οι νέες γεωτρήσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017.
Στα 200 εκατ. δολ. το κόστος εξόρυξης
Στο κοίτασμα Έψιλον θα δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό από τα συνολικά 200 εκατ. δολάρια, που αφορούν στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Ήδη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την πλήρη εκμετάλλευση του κοιτάσματος, για την αξιοποίηση του οποίου θα κατασκευαστεί μια νέα εξέδρα, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το 1977 στον Κόλπο της Καβάλας και θα έχει την επωνυμία «Λάμδα». Το καινούριο στοιχείο για τη συγκεκριμένη εξέδρα θα έγκειται στο ότι θα είναι μια αυτοεγκαθιστώμενη εξέδρα, χωρίς τη χρήση εξοπλισμού στη θάλασσα. Συνολικά, μέσω της «Λάμδα», θα γίνουν επτά γεωτρήσεις στο Έψιλον.
Τα 10.000 βαρέλια την ημέρα αγγίζει το καλό σενάριο
Στη διετία 2016-2017 η Energean προγραμματίζει συνολικά 15 γεωτρήσεις, τόσο στο παλιό κοίτασμα του Πρίνου, όσο και στο Έψιλον, με το καλό σενάριο να μιλά για παραγωγή 10.000 βαρελιών ημερησίως. Με αυτήν την παραγωγή η διοίκηση της εταιρίας προσβλέπει ότι μπορεί να «θωρακισθεί» αποφασιστικά σε οποιαδήποτε πτώση της τιμής του πετρελαίου, ακόμη και κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι.
Η πρώτη από τις γεωτρήσεις αυτές, που ολοκληρώθηκε στον Πρίνο, δίνει αυτή τη στιγμή παραγωγή πάνω από 1.500 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις, και οι οποίες μιλούσαν για 800 - 1.000 βαρέλια. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από πηγές της Energean στις καλές πιέσεις που εμφανίζει ως τώρα η γεώτρηση PA-35A, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν θα έχει και διάρκεια η συγκεκριμένη ποσότητα που δίνει. Για το λόγο αυτό η εταιρία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, κατά πόσο τελικά αυτή η ποσότητα της παραγωγής θα είναι όντως μεγαλύτερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Σε ένα μήνα εκτιμάται ότι θα υπάρχει ασφαλής εικόνα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η παραγωγή από τον Πρίνο υπολογίζεται περίπου στα 3.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που είναι αυξημένη κατά 60% συγκριτικά με πέρυσι.
«Παλιώνει» ο Πρίνος
Ο Πρίνος πιστεύεται ότι μπορεί να δώσει ως και 5.000 βαρέλια ημερησίως, το ανώτερο, με τις νέες γεωτρήσεις μέσα στο τρέχον έτος, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να σταθεροποιηθεί η ποσότητα αυτή στα 2.500 - 3.500 βαρέλια. Καθώς είναι παλιό κοίτασμα, θεωρείται εύλογο να αρχίσει να «πέφτει» η παραγωγή του.
Για τους λόγους αυτούς η Energean προσβλέπει στο κοίτασμα Έψιλον, που ανακαλύφθηκε το 2002, με την εταιρεία να έχει κάνει την πρώτη οριζόντια γεώτρηση της, μήκους 5,3 χλμ, πριν από πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 340.000 βαρέλια, ενώ τα βεβαιωμένα απολήψιμα κοιτάσματα του μιλούν για 15.000.000 βαρέλια.