Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Να στεγνώσει τους φορολογούμενους και να παγώσει τις επενδύσεις, για να πετύχει υπερπλεονάσματα προσπαθεί η κυβέρνηση με στόχο να «αγκαλιάσει» τους συνταξιούχους και γενικότερα τις ευπαθείς ομάδες που έχουν υποστεί τα περισσότερα δεινά από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Στόχος της είναι λοιπόν να επιτευχθεί υπερπλεόνασμα ύψους 900 εκατ. ευρώ το 2018, το οποίο και θα διατεθεί στα τέλη του έτους στις ανωτέρω ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, το υπερπλεόνασμα θα προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ένα ποσόν της τάξεως του 0,06% του ΑΕΠ.
Το ποσόν του μερίσματος του 2018 δεν έχει οριστικοποιηθεί, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και εκτιμούν η εικόνα θα είναι πιο καθαρή τον Οκτώβριο. Είναι η εποχή που θα κατατεθεί στη Βουλή του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τις προτάσεις του που θα περιλαμβάνουν παροχές για τα δύο επόμενα έτη. Όπως προαναφέρθηκε το πρώτο έτος οι παροχές θα φθάσουν τα 900 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 720 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θα υπάρχει και ένα ερωτηματικό. Και θα αφορά το εάν θα εφαρμοσθεί το σκληρό μέτρο των μειώσεων στις συντάξεις όπου περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν από τον Δεκέμβριο να χάνουν έως και 18% των συντάξεων που λαμβάνουν σήμερα.
Στόχος είναι και τα δύο πακέτα (2018-2019) να εξαγγελθούν στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το πρώτο θα αφορά μέρισμα σε συνταξιούχους, άνεργους και πολύτεκνους και το δεύτερο θα αφορά φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα για το 2019, ύψους 720 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω ανάλογα με την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Το δεύτερο πακέτο δηλαδή αυτό που αφορά το 2019 είναι καλοδεχούμενο κι από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους φορολογούμενους αντίθετα με το πρώτο πακέτο με το οποίο η κυβέρνηση σκορπά λεφτά τα οποία πλήρωσαν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και των τσουχτερών φορολογικών συντελεστών, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο οι δανειστές.
Οι δανειστές πάντως δεν έχουν μιλήσει ακόμα. Ή διαφορετικά έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ακολουθήσει πιστά τη συμφωνία και να μην προχωρήσει στην αλόγιστη χρήση των υπερπλεονασμάτων. Καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις που μπορούν να μηδενίσουν τα πλεονάσματα. Η κάθοδος λοιπόν της αποστολής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όλοι μάλιστα έχουν δηλώσει ότι αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική αποστολή. Μένει να φανεί αν υπάρχει διάθεσης συναίνεσης η εάν οι δανειστές θα τηρήσουν σκληρή στάση, ανάλογη με αυτή των Γερμανών Βουλευτών όπου ζήτησαν η απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η γερμανική κεντρική τράπεζα να είναι σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν πισωγυρίσματα δεν θα εγκρίνεται η απόδοση των χρημάτων αυτών.
Πάντως, η σημαντικότερη διαπραγμάτευση που θα απογείωνε και το πακέτο παροχών αφορά στην αναστολή ή μη της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019. Το ΔΝΤ έστειλε την περασμένη εβδομάδα αρνητική απάντηση σε αυτή τη διεκδίκηση, μέσω της έκθεσής του, αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει, κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που καθιστά καυτή τη φθινοπωρινή επίσκεψη των θεσμών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μετά και την καταστροφική πυρκαγιά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει περιθώρια να κάνει πίσω στο θέμα των συντάξεων, γιατί θα υποστεί μεγάλη ήττα.