Του Θανάση Παπαδή
Χωρίς κανέναν νόμο και ούτε καν ένα άρθρο, ο Ιούλιος θα βρει τους κατοίκους και των τελευταίων πέντε νησιών της χώρας που απολάμβαναν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ να χάνουν οριστικά το προνόμιο. Οι επαγγελματίες της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου θα κληθούν από το επόμενο Σάββατο να τροποποιήσουν τις ταμειακές τους μηχανές ώστε ο πρώτος από τους δύο πιο «καυτούς» μήνες της τουριστικής σεζόν να τους βρει με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 17% που ήταν μέχρι τώρα) και τον μειωμένο συντελεστή να ανέρχεται στο 13% (από 9% που ήταν ως τώρα). Ο λόγος για τον οποίο δεν θα χρειαστεί τίποτα περισσότερο πέραν μιας εγκυκλίου του Γ. Πιτσιλή (αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα) είναι ότι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος για τα πέντε προαναφερθέντα νησιά μέχρι και τις 30/06 έχει περάσει ως μεταβατική διάταξη. Η διάταξη αυτή απλώς θα εκπνεύσει στο τέλος του μήνα, κάτι που θα εξασφαλίσει και μια ακόμη (κακή) ευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα: θα γίνουμε η πρώτη χώρα από συστάσεως ΕΟΚ ή Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα απεμπολήσει το δικαίωμα να έχει επί του εδάφους της μια γεωγραφική ζώνη με χαμηλότερους συντελεστές. Προφανώς η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που είχε ειδικό καθεστώς. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν μακρύ κατάλογο στον οποίο υπάρχουν επίσης η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά.
Στις αρχές του χρόνου, όταν ενεργοποιούνταν η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε συνολικά 27 νησιά του Αιγαίου, (μεταξύ του οποίου το ακριτικό Καστελόριζο, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Ικαρία κ.ά.), η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο επειδή αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί. Ωστόσο, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης δεν δόθηκε η παραμικρή μάχη για παράταση, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική απόδοση του συγκεκριμένο μέτρου αναγνωρίζεται ότι θα είναι αμελητέα.
Σαν να μην έφτανε η... πίκρα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, έρχεται και η κοροϊδία του λεγόμενου μεταφορικού ισοδύναμου. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως και σήμερα. Κατ'' αρχήν, η εφαρμογή του μέτρου δεν θα είναι καθολική. Ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο το περιμένουν όλα τα νησιά που έχουν πληγεί από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, το μέτρο θα ισχύσει τελικώς μόνο για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και τρία του Ιονίου (σ.σ.: οι κάτοικοι στα νησιά του Ιονίου θα βγουν κερδισμένοι καθώς ουδέποτε είχαν ειδικό καθεστώς ΦΠΑ). Τα νησιά που θα πάρουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα (σ.σ.: θα διαρκέσει για το δεύτερο εξάμηνο) είναι τα εξής: Αγαθονήσι, Αγιος Ευστράτιος, Αγιος Μηνάς, Αλιμιά, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μαράθι, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος. Δικαιούχοι των όποιων χρημάτων δοθούν θα είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί που κάνουν το «αγροτικό τους», αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με έδρα στα νησιά που προαναφέρθηκαν.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 22 Ιουνίου 2018.