Στην ετυμηγορία της Moody? s το βράδυ της Παρασκευής στρέφει το βλέμμα η ελληνική αγορά καθώς πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά τα νέα δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα και του νέου lockdown. Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο αμερικανικός οίκος είναι ο πιο αυστηρός απέναντι στο ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας τη χαμηλότερη αξιολόγηση αλλά και τη χειρότερη πρόβλεψη για ύφεση, σε σύγκριση με τους άλλους τρεις μεγάλους οίκους S&P, Fitch και DBRS.
Η αγωνία έγκειται στο γεγονός ότι η Moody? s κάνει ήδη λόγο για ύφεση κοντά στο 10% το 2020 και ανάπτυξη πέριξ του 7% το 2021, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα και τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι η Moody? s ανησυχεί ιδιαίτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το πώς αυτό θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, μία οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο οίκος φοβάται το σενάριο παρατεταμένης ύφεσης που θα επιφέρει κόπωση και θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας αλλά και τις προοπτικές ανάκαμψης του 2021. Οι όποιες ελπίδες εναπόκεινται στα μέτρα στήριξης και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και φυσικά στην αλλαγή κλίματος που θα μπορούσε να σημειωθεί το 2021 στην περίπτωση που κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου δεν είναι καθοριστικής σημασίας όμως έρχεται σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία αρχίζει ξανά να αισθάνεται το οικονομικό «βάρος» των περιορισμών. Μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν η Moody? s έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως την πιο ευάλωτη της Ευρώπης σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επομένως έχει σημασία η πρόβλεψή της για το βάθος της ύφεσης και τις προκλήσεις που θα βρει μπροστά της η Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Θα κάνει λόγο για πολύ βαθύτερη ύφεση από 10%; Το πιθανότερο σενάριο είναι ο οίκος να προχωρήσει στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενος το νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση σε «B1», αναμένοντας περισσότερες ενδείξεις για τη διάρκεια που θα έχουν τα μέτρα. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό η Ελλάδα θα έχει εισέλθει στον προθάλαμο της υποβάθμισης και πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των lockdown. Αν η Moody? s υποβαθμίσει την Ελλάδα τότε σίγουρα θα έχει παίξει ρόλο η επιδείνωση των συνθηκών και η ανάγκη νέων περιορισμών.
Είναι τέλος άξια αναφοράς τα ακόλουθα:
- Η Moody?s θεωρείται ο πιο αυστηρός οίκος απέναντι στην Ελλάδα. Δίνει τη χαμηλότερη αξιολόγηση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, μία βαθμίδα κάτω από τις S&P και DBRS και δύο βαθμίδες κάτω από την Fitch.
-Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της Moody? s, η Ελλάδα απέχει 4 σκαλιά από την επενδυτική βαθμίδα
- Μέσα στο 2020 δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση για το ελληνικό αξιόχρεο διατηρώντας στάση αναμονής λόγω του covid-19.
- Η τελευταία φορά που η Moody? s άλλαξε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα ήταν την 1η Μαρτίου του 2019 όταν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 με σταθερό outlook, από Β3 με θετικό outlook προηγουμένως.
- Οι δύο τελευταίες αποφάσεις του οίκου για την Ελλάδα ήταν αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και όχι κατά μία όπως συνηθίζεται.
-Αρκετές φορές στο παρελθόν ενώ υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία αξιολόγησης η Moody? s την «αγνοεί» αν δεν έχει κάτι καινούριο να πει.
- Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η αναφορά της Moody?s στον τραπεζικό κλάδο με φόντο τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση της ΤτΕ για την bad bank.