του Χρήστου Ν. Κώνστα
Με το κόλπο των συμβασιούχων του Δημοσίου που ήδη αγγίζουν τους …80.000 (!) αλλά και με χιλιάδες προσλήψεις σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που όμως ελέγχονται απόλυτα από την Κυβέρνηση, το μισθολογικό κόστος που καταβάλει ο Προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει ήδη τα 17 δις Ευρώ.
Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η λύση ΣΥΡΙΖΑ είναι μία: Προσλήψεις ημετέρων. Το χειρότερο είναι ότι μόλις το 10% των δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν φέτος διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ και φυσικά εγείρονται ερωτήματα, για το τι είδους Δημόσια Διοίκηση «χτίζει» η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, η Τρόικα παρακολουθεί το πάρτι των προσλήψεων και σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν απλώς καταγράφει τους αριθμούς και …σιωπά…
Δύο πυκνογραμμένες σελίδες και 3 αναλυτικούς πίνακες χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιγράψει την ανησυχία της για την υπερφόρτωση του Δημόσιου Τομέα, με νέες προεκλογικές προσλήψεις και ιδιαίτερα για την (κατά)χρηση του μέτρου των συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων.
“Αποτελεί πρόκληση-κλειδί για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να αποφύγει η Ελλάδα την επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές και των υπέρμετρων προσλήψεων”, προειδοποιεί με διπλωματική γλώσσα στην έκθεσή της η Κομισιόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση του δικαιώματος των συμβασιούχων και μετακλητών υπαλλήλων.
Η -άλλοτε ευαίσθητη και αυστηρή σε θέματα προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων- Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα δείχνει να αποδέχεται στωικά τα δικά της στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα από 576.876 το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 602.908 εκτινάσσοντας το μισθολογικό κόστος σε 16,2 δισ ευρώ, τα υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας. Μαζί με τους «εκτάκτους» και τα αναδρομικά το κόστος ξεπέρασε ήδη τα 17 δις Ευρώ.
Οι συμβασιούχοι
Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση υπερβολικά μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (“πλεονάζον προσωπικό”) που απολάμβαναν μισθούς και επιδόματα πολύ μεγαλύτερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπενθυμίζει η Έκθεση της Κομισιόν. Το 2009, ο αριθμός των συμβασιούχων του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνούσε τις 153.000.
Η κυβέρνηση Σαμαρά περιόρισε τον αριθμό των συμβασιούχων σε 12.834 για να έρθει η... Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση για να αυξήσει τους συμβασιούχους του Ελληνικού Δημοσίου σε 56.385 το 2015, σε 58.053 το 2016 , σε 59.731 το 2017 και ήδη ξεπέρασαν φέτος του 60.000, χωρίς φυσικά να υπάρχει αντίδραση ή έστω πίεση από πλευράς Βρυξελλών.
Από το 2010 ξεκίνησε η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά για τους μονίμους εφαρμόσθηκε ο κανόνας της αναλογίας 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις που μετατράπηκε σε 1:5 για την περίοδο 2012-2016, 1:4 για το 2017 και 1:3 για το 2018.
Ειδικά φέτος, η Κομισιόν, διαπιστώνει -απλώς διαπιστώνει, δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει- οι προσλήψεις στη διάρκεια του 2018 θα «σπάσουν» τον κανόνα, λόγω του ότι οι αποχωρήσεις είναι λιγότερες από αυτές που είχε εκτιμηθεί. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από το 2019 και μετά ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων θα χαλαρώσει από 1:3 σε 1:1, η Κομισιόν “παρακαλεί την Αθήνα” να επαναφέρει τις ισορροπίες και να εστιάσει τις προσλήψεις σε τομείς προτεραιότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την πρώτη χρονιά, το 2015, με τον κανόνα αποχωρήσεων –προσλήψεων να έχει οριστεί στο 5:1 οι μεν αποχωρήσεις έφθασαν τις 9.810, οι δε προσλήψεις τις 8.211. Ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή η σχέση να αντιστραφεί. Έτσι, το 2017, ενώ οι αποχωρήσεις κυμάνθηκαν στις 7.595, οι προσλήψεις ανήλθαν στις 8.518”.
Το ενιαίο μισθολόγιο
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες εκτός από τα στοιχεία των προσλήψεων στο Δημόσιο ανησυχούν και με τις αποκαλύψεις του “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ” για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει το ενιαίο μισθολόγιο με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Με χαριστική τροπολογία ο άνθρωπος που υπέγραψε τα Μνημόνια, όχι μόνον έδωσε επιπλέον αυξήσεις σε νεοπροσλαμβανόμενους του Υπουργείου του αλλά επέκτεινε το “δικαίωμα” και στους 3.000 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας, της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου...