Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit.
Ο όγκος των εισερχόμενων νέων παραγγελιών υποχώρησε για άλλον έναν μήνα, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν εμφανής στον τομέα και οι όγκοι παραγωγής σταθεροποιήθηκαν μετά από τρεις μήνες συνεχούς συρρίκνωσης.
Οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας προσέγγισαν περισσότερο τα επίπεδα σταθεροποίησης, όπως υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index®– PMI®) –έναν σύνθετο δείκτη ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος αυξήθηκε στις 49,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 49 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Παρότι η τελευταία τιμή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 3 μηνών, υποδεικνύει, ωστόσο, επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα.
Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:
«Τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου ήταν ανομοιογενή για του Έλληνες παραγωγούς αγαθών. Αφενός, ο κύριος δείκτης PMI παραμένει κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, υποδεικνύοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, περαιτέρω επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Οι όγκοι των εισερχόμενων νέων
παραγγελιών εξακολουθούν να μειώνονται και τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών περιορίστηκαν
και πάλι με σημαντικό ρυθμό, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα μέλη του πάνελ, η επιδείνωση του
κατασκευαστικού τομέα παρεμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής σταθεροποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο 2016 και ήταν εμφανής η δημιουργία θέσεων εργασίας, γεγονότα που υπογράμμισαν τις προθέσεις των εταιρειών να τονώσουν τη μελλοντική παραγωγή αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό. Παρομοίως, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις για πιθανή αναζωογόνηση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες».
Διατηρείται σε χαμηλή ταχύτητα η Ευρωζώνη στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου
Στις 53 μονάδες ανήλθε ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 53 μονάδες του Μαρτίου.
Στη Γερμανία ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε σε χαμηλό 11 μηνών, ενώ στη Γαλλία σημειώθηκε διεύρυνση της ανάπτυξης για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες.
Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από τα προκαταρκτικά στοιχεία για 53,2 μονάδες και αμετάβλητος σε σχέση με το επίπεδο του Μαρτίου.