Μάλπας - Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία
AP
AP

Μάλπας - Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ αυξάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, με την αύξηση των επιτοκίων και τα υψηλά επίπεδα χρέους να πνίγουν ήδη τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας. 

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) που συναντήθηκαν στην Ιαπωνία συζήτησαν την «πολύ μεγάλη σημασία» της αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ και της αποφυγής των αρνητικών επιπτώσεων μιας πιθανής χρεοκοπίας του αμερικανικού δημόσιου χρέους για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Είναι σαφές ότι η δυσχέρεια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ήταν αρνητική για όλους», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της συνόδου της G7. «Οι επιπτώσεις θα ήταν άσχημες για να μην τα καταφέρουμε».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε την Παρασκευή ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσει στην άρση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Μάλπας δήλωσε ότι υπήρξε συζήτηση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της G7 σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη, καθώς και να αντιμετωπιστεί η υψηλή υπερχρέωση που αντιμετωπίζει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να πέσει κάτω από το 2% το 2023 και θα μπορούσε να παραμείνει χαμηλή για αρκετά χρόνια, είπε. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις ήταν ότι οι προηγμένες οικονομίες είχαν αναλάβει τόσο μεγάλο χρέος που θα χρειαζόταν πολλά κεφάλαια για την εξυπηρέτησή του, αφήνοντας πολύ λίγες επενδύσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε.

«Και αυτό σημαίνει μια παρατεταμένη περίοδο αργής ανάπτυξης. Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία, και ειδικά για τους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες», είπε. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα αγχωτικό σημείο, αλλά νομίζω ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα αντέχουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι η ανάπτυξη, πώς θα επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη και παραγωγικότητα».

Ο Μάλπας δήλωσε ότι είναι επείγον να σημειωθεί πρόοδος στην αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην πρόοδο της Γκάνας, της τέταρτης χώρας που επιδιώκει ελάφρυνση βάσει του κοινού πλαισίου της Ομάδας των 20.

Είπε ότι είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς τον αργό ρυθμό προόδου στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας πόσο δύσκολο είναι για τις χώρες να προσελκύσουν επενδύσεις έως ότου συναφθούν και εφαρμοστούν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Μάλπας δήλωσε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων της νέας Παγκόσμιας Στρογγυλής Τράπεζας για το Δημόσιο Χρέος, στην οποία συμμετέχουν η Κίνα - ο μεγαλύτερος κρατικός πιστωτής στον κόσμο - και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Μια τρίτη συνάντηση προγραμματίστηκε τώρα τον Ιούνιο, είπε.

«Το να φτάσουμε πραγματικά σε αυτές τις μειώσεις χρέους είναι τόσο σημαντικό ... για τις φτωχές χώρες που έχουν χτυπήσει στον τοίχο όσον αφορά το μη βιώσιμο χρέος. Είναι σημαντικό να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».