Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Η εκτόξευση της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας MacroGenics (MGNX) αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα των ευκαιριών αλλά και της αγωνίας που προσφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με σημαντικό R&D (έρευνα και ανάπτυξη) στους μετόχους τους και στις αγορές.
Οι πρόσφατοι μέτοχοι της MacroGenics είναι σίγουρα οι πλέον ικανοποιημένοι μετά την εκτόξευση της τιμής της μετοχής της από τα $11 στα $28 μέσα σε μία συνεδρίαση. Η απότομη άνοδος της μετοχής οφείλεται στην ανακοίνωση από την πλευρά της εταιρείας των θετικών αποτελεσμάτων από μια ακολουθία δοκιμών, μιας πειραματικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Την άνοδο αυτή ακολούθησαν σε μικρότερο βαθμό λόγω στάθμισης και τα αντίστοιχα ETFs του βιοτεχνολογικού κλάδου, όπως είναι το iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) και το SPDR S&P Biotech ETF (XBI).
Η απόδοση της μετοχής αυτής δείχνει για ποιο λόγο αρκετοί επενδυτές επενδύουν σε μικρές βιοτεχνολογικές (biotech) εταιρείες. Όμως για κάθε MacroGenics και Sarepta (SRPT), που προσφέρουν κέρδη λόγω της επιτυχούς πορείας των φαρμακευτικών ερευνών τους, υπάρχουν ισάριθμες εταιρείες, για να μην πούμε υπεράριθμες, όπως η MannKind (MNKD), που παρουσιάζουν συσσώρευση ζημιών λόγω των ανεπιτυχών πειραματικών φαρμάκων στα οποία έχουν επενδύσει τα κεφάλαια τους.
Η MacroGenics εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2013 στα $26,10. Από τότε, ακολούθησαν πολλές διακυμάνσεις στις τιμές της μετοχής της, από τα $26 στα $40, από εκεί στα $18, μετά στα $39, αργότερα στα $15 και από εκεί στα $31, στα $11 και τώρα στα $28. Οι διακυμάνσεις αυτές ακολουθούσαν τις ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογίας στον χώρο των πειραματικών φαρμάκων.
Δεν είναι μόνο η πορεία των πειραματικών φαρμάκων που εξιτάρει ή απογοητεύει, ούτε η διάθεση των μετόχων που ανεβοκατεβαίνει, αλλά είναι και τα αποτελέσματα των αναλύσεων των επενδυτικών οίκων τα οποία κρίνονται καθημερινά.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το τμήμα αναλύσεων των biotech εταιρειών της Citigroup είχε προτείνει στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους ή να κινηθούν με θέσεις «short» στα παράγωγα της MacroGenics, έχοντας αξιολογήσει την εταιρεία με «sell», δίνοντας τιμή στόχο τα $10. Και αυτό διότι θεωρούσε πως τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών δοκιμών θα ήταν αρνητικά.
Αντίθετα στην ανάλυσή της, η Evercore ISI ανέφερε πως το συγκεκριμένο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να αυξήσει κατά $650 εκατ. τον κύκλο εργασιών της MacroGenics και να τετραπλασιάσει την τιμή της μετοχής της, από τα $28 στα $120, μέσα στο 2019. Την ίδια ώρα η Nomura εκτιμούσε με περισσότερο συντηρητικό τρόπο τις εξελίξεις της εταιρείας, υπολογίζοντας σε $300 εκατ. τον επιπλέον τζίρο και δίνοντας ως τιμή στόχο τα $41.
Οι διαφοροποιήσεις στις εκτιμήσεις των εξειδικευμένων αναλύσεων των επενδυτικών οίκων καταδεικνύουν το γεγονός της ύπαρξης υψηλού ρίσκου στις εταιρείες των οποίων τα αποτελέσματα στηρίζονται σε ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα των ερευνών τους. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές τις μετοχές προσομοιάζει με τη συμμετοχή σε λοταρία, καθώς το αποτέλεσμα της MacroGenics θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα αρνητικό.
Με δεδομένο πάντως το θετικό αποτέλεσμα, υπάρχουν επενδυτές που ρευστοποιούν χαρούμενοι τις μετοχές τους, επενδυτές που περιμένουν να φτάσει η μετοχή εκεί όπου είχαν αγοράσει και άλλοι επενδυτές που αγοράζουν τώρα εκτιμώντας πως ο στόχος των $41 που δίνει η Nomura και ο στόχος των $120 που δίνει η Evercore ISI είναι δελεαστικοί και εφικτοί.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου