Το κόστος που θα επωμιστεί η Facebook πιθανότατα θα εκτοξευθεί τα επόμενα δύο χρόνια καθώς ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσει να αυξάνει τα μέτρα για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το Marketwatch.
«Η Facebook βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της προσπάθειάς της να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας ώστε να προστατεύονται τα δεδομένα των χρηστών», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ενώ πρόσθεσε πως «αυτές οι μεγάλες αλλαγές θα έχουν σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρείας στο προσεχές μέλλον».
Ο ιδρυτής της Facebook ευχήθηκε να μπορούσε να λύσει τους επόμενους λίγους μήνες όλα αυτά τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει, αναφερόμενος στα προβλήματα με την Cambridge Analytica και τη διαχείριση δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς τη θέλησή τους στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016. «Θεωρώ ότι η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και πως η όλη προσπάθειά μας θα διαρκέσει πολλά χρόνια», πρόσθεσε και συμπλήρωσε λέγοντας πως παρά το τριετές πλάνο προσπάθειας βελτίωσης της ασφάλειας, ο ρυθμός θα επιταχυνθεί για να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.
Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος ανέφερε επίσης ότι η καμπάνια #DeleteFacebook που ξεκίνησε διαδικτυακά από χρήστες δεν είχε επίδραση καθώς δεν έχει διαπιστώσει ότι χρήστες έχουν εγκαταλείψει την πλατφόρμα μαζικά, ενώ σημείωσε πως και οι διαφημιστές συνεχίζουν να δαπανούν χρήματα για να διαφημίζονται στον ιστότοπο.
Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί σχεδόν και των 2 εκατομμυρίων χρηστών της Facebook είναι πολύ πιθανό πως έχουν παραβιαστεί, όπως ανέφερε ο τεχνολογικός κολοσσός.
Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι αφαίρεσε ένα χαρακτηριστικό που επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους ή τις διευθύνσεις e-mail τους. Το χαρακτηριστικό αυτό χρησιμοποιείτο από κακόβουλα άτομα για να αποσπούν προσωπικές πληροφορίες από τα προφίλ. «Δεδομένης της κλίμακας που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, πιστεύουμε πως οι περισσότεροι λογαριασμοί στο Facebook θα μπορούσαν να έχουν παραβιαστεί», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας και πρόσθεσε πως «αυτό το χαρακτηριστικό έχει πλέον απενεργοποιηθεί».
Επσημαίνεται ότι τελικά στα 87 εκατομμύρια -και όχι στα 50 εκατομμύρια όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά- έχει ανέλθει ο αριθμός των χρηστών του Facebook, στα προσωπικά δεδομένα των οποίων είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση η εταιρεία πολιτικών συμβούλων, Cambridge Analytica.
«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών -οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ- αποκτήθηκαν αντικανονικά από την Cambridge Analytica», ανέφερε στο ιστολόγιό του o επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας του Facebook, Μάικ Σέπφερ.
Επισημαίνεται ότι ο CEO της Facebook θα καταθέσει τελικά στην αμερικανική επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Απριλίου.
Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής, Greg Walden, και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Frank Pallone ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι «αυτή η ακρόαση θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να χυθεί άπλετο φως σε ζητήματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα χρηστών ώστε να βοηθηθούν όλοι οι Αμερικανοί και να καταλάβουν τι συμβαίνει στις προσωπικές τους πληροφορίες που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο».