Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε ένα δεύτερο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή, δίχως να έχει εντοπιστεί, και μετρηθεί από τους επιστήμονες και ειδικούς της ΔΕΗ, απέδωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης την κατολίσθηση του Σαββάτου στο ορυχείο του Αμυνταίου.
Από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, που έγινε με αφορμή την ΛΑΡΚΟ, ο επικεφαλής της επιχείρησης έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά αλλά διαχειρίσιμη, είπε ότι θα είναι χαμηλότερη από τα νούμερα που ακούγονται (σ.σ.: 1 δισ. ευρώ), και ότι σαφή εικόνα θα υπάρξει μετά από περίπου 15 ημέρες. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν εντοπισθούν μηχανήματα τα οποία μπορεί να διασωθούν, καθώς και κατά πόσο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη στο ορυχείο μπορεί να εξορυχθεί.
Σημειωτέον ότι το ορυχείο διαθέτει ακόμη 30 εκατ. τόνους κοιτάσματος λιγνίτη, που με τιμή 20 ευρώ ο τόνος, αποτιμώνται σε περίπου 500-600 εκατ. ευρώ. Ουδείς ωστόσο, όπως είναι φυσικό, είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές ύψος της ζημιάς. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη εκτός κατολίσθησης προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα το χειμώνα εξασφαλίζοντας την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει στην αυλή του απόθεμα 400.000 τόνων λιγνίτη, που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης το χειμώνα. Και αυτό καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Αμυνταίου, αφού οι δύο μονάδες τους εξασφάλιζαν κατά την χειμερινή περίοδο τηλεθέρμανση για την κάλυψη των αναγκών τους, την οποία τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να αντικαταστήσει με κάποιο εναλλακτικό τρόπο. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι το προσωπικό των 600 ατόμων που υπηρετούσε στο συγκεκριμένο αρχείο θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης επιβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα αναλάβει το 50% του κόστους μετεγκατάστασης του οικισμού των Αναργύρων, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη αναλάβει τα έξοδα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στέγασης των κατοίκων.
Από εκεί και πέρα, και για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο, τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ), τις οποίες και αυτό τροφοδοτεί. Οι τελευταίες βρίσκονταν σε συντήρηση, και επρόκειτο να πάρουν μπροστά τον Οκτώβριο, εφόσον ωστόσο οι καλοκαιρινές ανάγκες το επέβαλαν, ασφαλώς και θα έμπαιναν σε λειτουργία νωρίτερα, προκειμένου να καλύψουν τυχόν αυξημένα φορτία. Η ειρωνεία είναι ότι οι προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου είναι ακόμη 17.000 ώρες, δηλαδή επρόκειτο να δουλέψει ακόμη δύο χειμώνες, το 2018 και το 2019, στην διάρκεια των οποίων η ΔΕΗ σκόπευε να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο κοίτασμα μπορούσε από τους 30 εκατ. διαθέσιμους τόνους. Ο σχεδιασμός των ανθρώπων του ορυχείου προέβλεπε ότι η εκσκαφή θα είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας διετίας. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε αυτό θα γίνει, αλλά κυρίως εάν συμφέρει να γίνει.
Σημειωτέον ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου, με τα μέχρι τώρα σενάρια, θα μπορούσε εφόσον αναβαθμιζόταν, να αποτελέσει μέρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ το οποίο και βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Εφόσον φύγει από την εξίσωση το Αμύνταιο δημιουργείται ένα κενό αναφορικά με τις μονάδες που είναι ικανές να προσελκύσουν εμπορικό ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, το προς πώληση πακέτο θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένας συνδυασμός είτε από Μελίτη Ι (330 MW), ΙΙ (450 MW), και Αμύνταιο (300 MW), είτε από Μελίτη Ι (330 MW), Αγ. Δημήτριο V (300 MW), και Αμύνταιο (300 MW).
Αναφορικά με την ΛΑΡΚΟ που ήταν και το βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την σύμβαση τιμολόγησης της εταιρείας, που προβλέπει την ενεχυρίαση εσόδων από πελάτες της νικελοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη υπάρχουν ακόμη και σήμερα προβλήματα με τις πληρωμές της ΛΑΡΚΟ, τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν με την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η συνολική οφειλή ύψους 37 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εξοφληθεί μέχρι τις αρχές 2020. Παράλληλα η ΔΕΗ έχει ζητήσει από την ΛΑΡΚΟ να εκπονήσει αναλυτικό επιχειρησιακό πλάνο, από το οποίο και θα εξαρτηθεί τι θα συμβεί με παλαιότερες οφειλές του παρελθόντος.
Φωτογραφία SOOC