Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ κατέφυγε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας για «άδικη σταύρωση που υφίσταται η διοίκηση».
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι καμία πρόταση απ' όσες έχουν παρουσιασθεί για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, δεν εστιάζει στο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή να απαλλαγεί η επιχείρηση από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης που καταπνίγουν την λειτουργία της σε μια απελευθερωμένη αγορά.
«Αρκετά έχουμε σταυρωθεί τελευταίως εξαιτίας των οικονομικών αποτελεσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, προσθέτοντας, «άλλο η κριτική, και άλλο η καταστροφολογία, ο μηδενισμός μιας επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ μόνο ζημιά μπορεί να κάνει, στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, αν και να ξέρετε, ερείπια δεν υπάρχουν».
Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση των περυσινών ζημιών, και της θύελλας που αυτή προκάλεσε, ο κ. Παναγιωτάκης επιχείρησε να εμφανισθεί ως κάποιος που βάλλεται από παντού, δίχως να φέρει αποκλειστικά εκείνος τις ευθύνες για την κατάρρευση της επιχείρησης.
«Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κόμματα, ούτε στην κυβέρνηση», είπε, και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να καταθέτει κάποια.
Απέφυγε την παραμικρή αυτοκριτική για τις επιδόσεις του μάνατζμεντ που επί δικά του χέρια, και παρά τις αντιξοότητες, δεν κατάφερε να αποτρέψει την πιο καταστροφική χρονιά στην ιστορία της ΔΕΗ, με ζημιές 900 εκατ ευρώ, παρά επιχείρησε να αναζητήσει ευθύνες αλλού.
Χαρακτήρισε «πονηρές» τις συνεχείς αναφορές στο θέμα της «Μικρής ΔΕΗ», λέγοντας ότι στην ουσία προλειαίνουν το έδαφος, προκειμένου να αποστερηθεί η ΔΕΗ από τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών. Δεν εξήγησε ωστόσο γιατί η επιχείρηση αγνόησε τις προτάσεις του σχεδίου εξυγίανσης της McKinsey, όπως για γενναία μείωση του προσωπικού, το οποίο σήμερα σκονίζεται σε κάποιο ράφι.
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε επίσης λόγο για κανιβαλισμό, αποκάλεσε ανιστόρητα τα περί σπασίματος της ΔΕΗ σε 2-3 κομμάτια, και είπε ότι όσοι διακινούν τέτοια σενάρια εξυπηρετούν συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα. Απέφυγε να επαναλάβει την ανάγκη για αυξήσεις στα τιμολόγια, είπε ότι η επιχείρηση κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τα αυξημένα κόστη, και εξέφρασε το παράπονο γιατί οι πολιτικές δυνάμεις ασκούν κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να την επιβραβεύουν για τις προσπάθειες της.
Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για την στάση της κυβέρνησης που συνεχίζει να κρατά δέσμια την ΔΕΗ στο πλαίσιο της κρατικής εξάρτησης, παρ' ότι αυτά δραστηριοποιείται σε ένα εντελώς απελευθερωμένο περιβάλλον. «Δεν έχω δει πρόταση για απεξάρτηση της ΔΕΗ από τα κρατικά δεσμά, είναι απλή παράλειψη ; Αναμένω προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το δύσκολο εγχείρημα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, είπε ότι τα πάντα βρίσκονται στο χέρι των επενδυτών. Δεν παρέλειψε και εδώ όμως να αφήσει αιχμές για όσους χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ως εξαιρετικά δύσκολο, λέγοντας ότι συχνά διακρίνουμε το «Σύνδρομο της Κασσάνδρας, οι επενδυτές ζήτησαν παράταση στο διαγωνισμό για την υποβολή προσφορών ως τις 28 Μαίου, όχι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.