Η οικονομική ύφεση της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Ελλάδος, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που γνώρισαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία το '30, είναι το αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης πράξης πολιτικής των ευρωπαϊκών ελίτ, δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ωστόσο, η μοίρα της Ελλάδας από το 2009 ήταν ένα «φρικτό» παράδειγμα της αποτυχίας της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, είπε ο κ. King.
«Στην ευρωζώνη οι χώρες της περιφέρειας δεν έχουν απολύτως τίποτα για να αντισταθμίσουν τη λιτότητα. Τους ζητείται απλά να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες χωρίς καμία μορφή απαίτησης για αποζημίωση. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως θα έχουμε ξανά σε μια βιομηχανική χώρα μια ύφεση βαθύτερη απ' ό,τι στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '30 και αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και έγινε ως εσκεμμένη πράξη πολιτικής καθιστώντας το ακόμη χειρότερο».
Ο κ. King δήλωσε πως τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης έχουν λίγες επιλογές εκτός από το να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα καθώς είναι «ο μόνος δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση».
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε πως η απογοήτευση της κοινής γνώμης για τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές είναι πιθανότερο να οδηγήσει στη διάλυση του ενιαίου νομίσματος παρά στην ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης.
Δύο από τις πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης – η Ισπανία και η Ιρλανδία – βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά την εκλογική ήττα των κυβερνήσεων που είχαν ταχθεί υπέρ της λιτότητας.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πως τα μέτρα λιτότητας που προωθούν οι Βρυξέλλες αποτελούν ένα «ενάρετο τρίγωνο» που περιλαμβάνει τη λιτότητα, τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.
Ο κ. King έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αδικαιολόγητη απαισιοδοξία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, απορρίπτοντας την ιδεολογία της «λαϊκής στασιμότητας» που έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. King πρόσθεσε πως αποτελεί «σοβαρό λάθος» να πιστεύει κανείς πως η παραγωγικότητα δεν θα επανέλθει διότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει τελειώσει. «Δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο να υποθέσουμε πως επειδή υπήρξε μια τραπεζική κρίση και μια ύφεση πως (οι ιδέες, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα) έχουν εξαφανιστεί οριστικά. Δεν έχουν και περιμένουν να επανέρθουν», είπε.
Στο βιβλίο του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ασκεί κριτική κατά των ενδημικών ανισορροπιών οι οποίες έχουν ταλανίσει την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κ. King προειδοποίησε πως η αποτυχία να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ των υψηλών αποταμιεύσεων και των υψηλών ποσοστών δαπανών σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη ενδέχεται να «ρίξουν» τους πολιτικούς σε μία νέα κρίση.
Τέλος, ο κ. King δήλωσε πως πρέπει να σπρώξουμε τις οικονομίες προς μια κατάσταση όπου θα υπάρχει μια σωστή ισορροπία μεταξύ των δαπανών και της αποταμίευσης, των εξαγωγών και της κατανάλωσης. «Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ταχεία ανάπτυξη και ένα σταθερό πληθωρισμό. Αυτό είναι το έπαθλο. Νομίζω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε.