Μ. Κεφαλογιάννης: Πρώτο θετικό βήμα η προστασία έξι εμβληματικών αγροτικών προϊόντων στη συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας

Μ. Κεφαλογιάννης: Πρώτο θετικό βήμα η προστασία έξι εμβληματικών αγροτικών προϊόντων στη συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας

Την ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, τόνισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στην παρέμβασή του στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας.

Σημεία της παρέμβασης του Έλληνα ευρωβουλευτή:

«Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας για την προστασία 100 Ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα.

Μας χαροποιεί καταρχήν το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι (6) ελληνικά εμβληματικά αγροτικά προϊόντα. Η φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμος, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο Σητείας και η ελιά Καλαμάτας.

Ασφαλώς ο κατάλογος των 100 γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε Ε.Ε. και Κίνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πλήρη κατάλογο και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Θα ενισχύσει τις τοπικές αξίες, τον Πολιτισμό και θα συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα μόλις την 22η χώρα σε μέγεθος και προορισμό των εξαγωγών της. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστιες. Και ιδίως στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων.

Γι' αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τα ποιοτικά προϊόντα από τις απομιμήσεις και τις παράνομες ιδιοποιήσεις».