Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, ωστόσο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Αυτό ξεκαθάρισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε παράλληλα, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκεκριμένης αξιολόγησης ως ενέχυρα στις πράξεις χρηματοδότησης. Δεν πρόκειται για αγορά «κόκκινων» δανείων αλλά για αποδοχή ABS ως ενέχυρα, τόνισε ο «Super Mario».
Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Draghi διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν την ΕΚΤ να συζητά με την ιταλική κυβέρνηση την προοπτική αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων ή την αποδοχή τους ως ενέχυρα στις πράξεις χρηματοδότησης.
Σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Draghi είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Από τη μία πλευρά είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί και η αξιοπιστία των μέτρων που θα εφαρμοστούν, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όπως είπε, η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, ωστόσο, τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική. Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με το Mario Draghi και μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να «λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπληρώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις», ενώ, τέλος, αναφορά έκανε και στο φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως είπε, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική το Μάρτιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το ευρώ έχει μέλλον και η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά μέσα για να συνεισφέρει στην εξομάλυνση των συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο Draghi, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι αρκετά ευέλικτο για να προσαρμόζεται στις ανάγκες των αγορών, κάτι που έχει αποδειχθεί όπως με την επέκτασή του τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω της οποίας θα διοχετευτεί επιπλέον ρευστότητα 680 δισ. ευρώ μέχρι το Μάρτιο του 2017.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι είναι αυξημένες οι ανησυχίες, καθώς τα στοιχεία είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα, οι αναταράξεις στις αγορές έχουν ενταθεί και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν σημειώσει περαιτέρω μείωση. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναδυόμενων αγορών δημιουργεί αβεβαιότητα και μια νέα πραγματικότητα στην οποία πολλές χώρες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Σε πολλές οικονομίες αναδείχτηκαν προβλήματα που χρήζουν αναδιαρθρώσεων, καθώς αναστέλλουν την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.
Η συνέχιση της διαδικασίας αναπροσαρμογής είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ παράλληλα, τυχών αντιξοότητες θα χρειαστούν παρακολούθηση, ανέφερε ο Draghi. "Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή κατάσταση κι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Από τις αρχές του Δεκεμβρίου μια γενική τάση υποχώρησης λαμβάνει χώρα στις αγορές και έχει ενταθεί την τελευταία βδομάδα."
Διαβάστε ακόμη:
- Την αγορά ιταλικών «κόκκινων» δανείων φέρεται να εξετάζει η EKT