M. Draghi: Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι με το QE

M. Draghi: Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι με το QE

Μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει είναι «υπομονετική», «επίμονη» και «συνετή» όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, ακόμα κι αν η οικονομία της ευρωζώνης ενισχύεται και απεξαρτάται από τη νομισματική πολιτική, έστειλε ο πρόεδρος Mario Draghi.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί μία διατηρήσιμη αυξητική τροχιά προς τον στόχο της και θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων μόνο όταν αυτό συμβεί, ανέφερε ο Draghi σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Εν πολλοίς η τοποθέτηση Draghi αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του Σεπτεμβρίου, οπότε είναι κανονικά προγραμματισμένο να λήξουν οι αγορές.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ήλθαν μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να αποσύρει τη δέσμευσή της ότι θα αυξήσει τον όγκο των μηνιαίων αγορών ομολόγων εάν χρειαστεί, στέλνοντας έτσι σινιάλο πως η εποχή της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής αρχίζει με αργούς ρυθμούς να οδεύει προς το τέλος της.

Επί το παρόντος η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.

Ο κ. Draghi πάντως στάθηκε σήμερα και στις θετικές εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας στη ζώνη το ευρώ, ειδικά στην αγορά εργασίας, όπου εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την ποιότητα των θέσεων που δημιουργούνται.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την ανοδική πορεία των μισθών στη νομισματική ένωση – που αποτελεί και κομβικό παράγονται για την τόνωση του πληθωρισμού – όμως διευκρίνισε ότι έως τώρα η ανάκαμψη στις αμοιβές των εργαζόμενων είναι σαφώς πιο αργή σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει πιο συγκεκριμένη τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της, καθώς η αποτελεσματικότητα της σημερινής διατύπωσής της θα μειώνεται σταδιακά. «Με το πέρασμα του χρόνου, η ένδειξη ότι τα επιτόκια της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για αρκετό διάστημα μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων, θα σταματήσει σταδιακά να δίνει επαρκή καθοδήγηση για την πιθανή εξέλιξη της στάση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Praet, προσθέτοντας: «Επομένως, η κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής μας για την πορεία των επιτοκίων πολιτικής θα πρέπει να εξειδικευθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει σε διατηρήσιμη τροχιά προς επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr