Photo by REUTERS/Ralph Orlowski
Τις ανησυχίες του σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι οικονομίες της ευρωζώνης στηρίζονται στη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε ο πρόεδρός της Mario Draghi, ωστόσο υποστήριξε ότι παραμένει απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, όπως μετέδωσε το CNBC.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τραπεζών στη Φρανκφούρτη, ο κ. Draghi εκτίμησε ότι η πρόσφατη αύξηση στις τιμές οφείλεται κατά βάση στην πολιτική χαμηλής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, την οποία ως εκ τούτου η Τράπεζα πρόκειται να συνεχίσει.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών, που προέκυψε από τη σταδιακή κάλυψη του κενού παραγωγής, η προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού εξακολουθεί να βασίζεται στη συνέχιση των σημερινών, πρωτόγνωρων συνθηκών χρηματοδότησης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση του εξαιρετικά σημαντικού (υπάρχοντος) επιπέδου νομισματικής πολιτικής, το οποίο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει μια προσαρμογή του πληθωρισμού σε ένα ύψος κάτω αλλά κοντά από το 2%, μεσοπρόσθεσμα».
Σύμφωνα με τον κ. Draghi, υπάρχουν τρεις ακόμα βασικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη: η γεωπολιτική, η κερδοφορία των τραπεζών και η αδύναμη δυναμική του πληθωρισμού.
«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο του 2015, προγραμματίζοντας να λήξει το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν η Τράπεζα να ανακοινώσει επέκταση του QE στη συνάντηση τον επόμενο μήνα.
«Παρόλο που το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι σήμερα πιο ανθεκτικό, η κερδοφορία του παραμένει ακόμα πρόκληση... Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία είναι η χαμηλή ανάπτυξη και το περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων. Αλλά το γενικότερο εγχείρημα και οι διαρθρωτικές προκλήσεις είναι ακόμα ανοικτοί τομείς, τους οποίους μπορεί και πρέπει οι τράπεζες και οι φορείς χάραξης πολιτικής να κατευθύνουν», δήλωσε ο Mario Draghi.
Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Ένωση θα έχει περεταίρω ανάπτυξη, o M. Draghi υπερασπίστηκε την πλήρη εφαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων για τις τράπεζες.
«Τώρα είναι η ώρα για να ολοκληρωθεί η ατζέντα του κανονιστικού πλαισίου και να εισέλθουμε σε μια περίοδο σταθερότητας. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή, όχι στο νέο σχεδιασμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.