M. Draghi: Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα προβλήματα της Deutsche Bank

M. Draghi: Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα προβλήματα της Deutsche Bank

Τις ευθύνες που «καταλογίζονται» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα προβλήματα της Deutsche Bank απέρριψε ο επικεφαλής της, Mario Draghi, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το cnbc.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Deutsche Bank.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Michael Kemmer, επικεφαλής της γερμανικής τραπεζικής ένωσης BdB, ανέφερε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα τρέχοντα προβλήματα της Deutsche Bank και της Commerzbank.

«Όχι, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», τόνισε ο Draghi όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Kemmer και για το αν η τράπεζα αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

«Εάν μια τράπεζα αποτελεί συστημική απειλή για τη ζώνη του ευρώ, αυτό δεν μπορεί να είναι εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων - έχει να κάνει με άλλους λόγους».

Ερωτηθείς εάν η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασώσει την Deutsche Bank, είπε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες δανειστές. «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».

Όσον αφορά την παρουσία του στην Bundestag, ζήτησε «υποστήριξη» της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών/καταθετών και υποσχέθηκε βελτιώσεις.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD), σχολιάζοντας την αναμενόμενη, ως δυσάρεστη, επίσκεψή του στη Bundestag είπε: «Ήμουν ευγνώμων που θα μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με του βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός».

Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Bundestag ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Draghi, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.

Σε ότι αφορά στις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. «Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ξανά υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε». Όταν φτάσει το 2% τότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, υποσχέθηκε.

Τέλος πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα «σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά», όπως τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ