Το «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, είναι επαρκές υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και εκτιμάται ότι θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για να ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτό τόνισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά την ομιλία του μετά τις νέες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να... ρίξουν χρήματα από το ελικόπτερο, να προβούν δηλαδή σε ακραία μη συμβατικά μέτρα.
Ο M. Draghi υποστήριξε, επίσης, ότι το γεγονός πως ο χρονικός ορίζοντας για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο πληθωρισμού είναι σήμερα πιο μακρινός από προηγουμένως, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία λειτουργεί σε περιβάλλον αποπληθωρισμού.
«Είναι ανόητο να λες ότι θα φτάσεις τον πληθωρισμό χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2% αν πρώτα δεν ανακάμψει η οικονομία», υπογράμμισε ο Draghi. Για το ενδεχόμενο να λάβει στο μέλλον νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο Ιταλός είπε πως οι τρέχουσες συνθήκες δεν απαιτούν κάτι τέτοιο, ωστόσο η ΕΚΤ ενεργεί με βάση τα δεδομένα που έχει διαθέσιμα σε κάθε συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του αν θα ρίξει η ΕΚΤ λεφτά από το ελικόπτερο συζητείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ωστόσο δεν έχει... πέσει στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα και μπορεί να συνεπάγεται πολλά πράγματα, πρόσθεσε ο Draghi.
Σε ότι αφορά τα αρνητικά επιτόκια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης για νέα μείωση στο -0,4%, σημειώνοντας ότι με το να μην προτιμήσει ένα σύστημα πολλαπλών επιτοκίων για τις καταθέσεις, η κεντρική τράπεζα στέλνει μήνυμα πως δεν έχει ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.
«Όλες οι δράσεις συμπληρώνουν η μία την άλλη έτσι ώστε να οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και να συμβάλλουν στο να περάσουν τα δάνεια των τραπεζών στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ιταλός. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεύρυνση του QE θα δώσει την επιθυμητή ώθηση στην οικονομία για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Για τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης, ο Draghi διευκρίνισε ότι θα αφορούν ομόλογα επενδυτικού βαθμού, μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο το ποιες ακριβώς επιχειρήσεις θα θεωρούνται επιλέξιμες είναι κάτι που θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή της κεντρικής τράπεζας.
Τόνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά ή και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πέρα από τον ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται πως σε αυτή τη συνεδρίαση, στην οποία παρευρέθη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου του 2016, καθώς και τη διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ένα χρόνο και μια μέρα μετά την πρώτη του παρουσίαση.
Τα μέτρα στήριξης έχουν ορίζοντα έως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ή τουλάχιστον μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται προς το στόχο του 2%, σημείωσε ο M. Draghi.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2016 (από 1,7% που είχε εκτιμήσει το Δεκέμβριο) και κατά 1,7% το 2017 (αμετάβλητο), ενώ για το 2018 κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,8%.
Η ανάκαμψη, όπως είπε, θα προχωρήσει με «μέτριο ρυθμό», ενώ η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηριχθεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% το 2016 (από 1% το Δεκέμβριο), στο 1,3% το 2017 (από 1,6% προηγουμένως) και στο 1,6% το 2018. Ο διοικητής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ενώ ο πολύ χαμηλός ή και αρνητικός πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος τους προσεχείς μήνες, ως αποτέλεσμα των κινήσεων της τιμής του πετρελαίου, είναι πολύ κρίσιμο να αποφευχθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις.
Τέλος, χαρακτήρισε την εμπειρία των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική.