Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Με δύο δύσκολες υποθέσεις βρέθηκε αντιμέτωπη στη δύση του έτους η διοίκηση της ΕΛΠΕ, που αφορούσαν στις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και με κίνδυνο να «τιναχτούν στον αέρα». Η πτώχευση, καταρχήν, της νορβηγικής Dolphin, που είχε αναλάβει τις σεισμικές έρευνες και η αποχώρηση της ιρλανδικής Petroceltic από την κοινοπραξία των ερευνών αναδείχθηκαν σε δύο «πονοκεφάλους» που απαιτούσαν άμεσα λύση.
Τελικά, και οι δύο φαίνεται να έχουν αίσιο τέλος. Ελληνικά Πετρέλαια και Edison συμφώνησαν να εξαγοράσουν το ποσοστό της Petroceltic (33,3%), ενώ επετεύχθη συμφωνία και με τη θυγατρική της Dolphin, την Dolphin Αγγλίας, η οποία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό, με νέους όρους, που διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση της παραχώρησης, όπως ανέφεραν στο liberal.gr υψηλόβαθμες πηγές της ΕΛΠΕ.
Αναμενόμενη η αποχώρηση της Petroceltic
Η απόφαση της Petroceltic να αποχωρήσει από την Ελλάδα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από την Άνοιξη είχε διαφανεί η πρόθεση της, στην πρακτική που ακολουθούν όλο και περισσότερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που επιδιώκουν να περιορίσουν την έκθεση τους σε ερευνητικές δαπάνες, εξαιτίας της κατρακύλας της τιμής του πετρελαίου. Απλά, η συγκυρία της οριστικής απόφασης της Petroceltic να εγκαταλείψει τις έρευνες στην Ελλάδα ήρθε να «κουμπώσει» με το πρόβλημα της πτώχευσης της μητρικής Dolphin, με συνέπεια να τίθενται ερωτηματικά για την τύχη των ερευνών στον Πατραϊκό.
Να σημειωθεί ότι η Petroceltic είναι η δεύτερη ξένη εταιρία που αποχωρεί από τη χώρα μας, μετά την Petra Petroleum, που εγκατέλειψε την κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas, για τα Ιωάννινα, στα τέλη του 2014. Μετά τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων αποτελούν πλέον σχεδόν ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες, αλλά και ευθύνες για τις εμπλεκόμενες εταιρίες. Δίνουν, ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές και το στίγμα για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς που προτίθεται να προκηρύξει το ΥΠΕΝ.
«Κλείδωσε» το deal
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, χθες έκλεισε οριστικά και η συμφωνία με την Dolphin Αγγλίας, η λειτουργία της οποίας, ως θυγατρική της μητρικής νορβηγικής εταιρείας, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και λειτουργεί ανεξάρτητα. Δύο είναι οι βασικοί όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΕΛΠΕ και Dolphin Αγγλίας. Πρώτον, να καταβάλει η δεύτερη εγγυητικές επιστολές, καθώς οι έρευνες γίνονται και σε διεθνή ύδατα και δεύτερον, να αμείβεται κατ' αποκοπή, με την πρόοδο και την παράδοση των σεισμικών που θα διεξάγει, τα οποία θα ελέγχονται από την ΕΛΠΕ.
Στόχος να καλυφθεί άμεσα το «χαμένο έδαφος»
Είναι γεγονός ότι εξαιτίας όλων των προαναφερόμενων γεγονότων οι έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο έχουν σημειώσει καθυστέρηση. Τώρα, στόχος είναι να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε τα σεισμικά να είναι έτοιμα στις αρχές Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η επεξεργασία τους, που θα πάρει και περισσότερο χρόνο. Η ολοκλήρωση τους, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Πάντως, το θετικό σενάριο θέλει να έχουν περαιωθεί το αργότερο σε σαράντα ημέρες.
Η Dolphin, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, στέλνει για το σκοπό αυτό τέσσερα πλοία και ήδη έχουν ποντιστεί τα καλώδια. Πρόθεση της ΕΛΠΕ είναι να διασφαλίσει την ομαλή έρευνα για τα σεισμικά, ώστε να μην βρεθεί και πάλι προ εκπλήξεως και για το λόγο αυτό αποφάσισε να μην πληρώνει την Dolphin, εάν δεν έχει στα χέρια της αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι στον Πατραϊκό Κόλπο το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή σεισμικών 3D, έκτασης 800 τ. χλμ. και 2D περιφερειακών γραμμών, μήκους 300 χλμ. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται μέσα στο 2017, με την ΕΛΠΕ να υπολογίζει σε 2-3 γεωτρήσεις, επενδύοντας 20-35 εκατ. ευρώ για κάθε μία.