Lycos - AustrianCard: Το μέγεθος μετράει

Lycos - AustrianCard: Το μέγεθος μετράει

H Inform Lycos το πήρε απόφαση και αλλάζει μεγέθη και κατηγορία κεφαλαιοποίησης. Η αλλαγή γίνεται με την συγχώνευση (reverse merge) με την «μαμά» εταιρία την Austriancard AG η οποία κατέχει περίπου το 71% της Inform Lycos με μια σχέση ανταλλαγής που ικανοποιεί όλες τις πλευρές και διπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης. Οι μέτοχοι της Inform Lycos θα βρεθούν με μετοχές μιας εταιρίας που θα κάνει πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη φέτος ενώ οι μέτοχοι της Austrian θα ενοποιούν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς μειοψηφίες. 

Η Inform Lycos πέρασε από πολλά στάδια μετασχηματισμού για να φθάσει να είναι σήμερα μια εταιρία πληροφορικής και λιγότερο μια εταιρία υπηρεσιών εκτύπωσης. Ο όμιλος σταδιακά έχει χτίσει πελατολόγιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (12 χώρες) σε υπηρεσίες που αφορούν στις έξυπνες κάρτες, οτιδήποτε έχει να κάνει με ταινίες ασφαλείας (αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα) ακόμα και στο σχεδιασμό των ηλεκτρονικών εντύπων λογαριασμών για εταιρίες ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας, ηλεκτρονικές πληρωμές, υπηρεσίες cloud computing κλπ. 

To 2021, η ACAG, σε ενοποιημένη βάση, είχε κύκλο εργασιών 178,0 εκατ. ευρώ και 26,8 εκατ. ευρώ EBITDA, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 137,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 69% σε ετήσια βάση) και τo προσαρμοσμένo EBITDA σε 19,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 137% σε ετήσια βάση). Στο σύνολο του 2022 η προβολή των ενοποιημένων στοιχείων δίνει κύκλο εργασιών που θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός δεν θα ξεπερνάει τα 80 εκατ. ευρώ. 

Οι προσαρμογές που θα γίνουν στον αριθμό των μετοχών με την είσοδο των νέων μετοχών των συγχωνευμένων εταιριών θα δημιουργήσουν έναν Όμιλο με χρηματιστηριακή αξία άνω των 200 εκατ. ευρώ. Με καθαρό δανεισμό κοντά στα 80 εκατ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς η επιχειρηματική αξία του ομίλου θα διαμορφωθεί πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Για μια εταιρία πληροφορικής 40 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών ακόμα και στην αναποτελεσματική αγορά του ΧΑ έχουν διψήφιο συντελεστή επιχειρηματικής αξίας. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ανάλογα νούμερα λειτουργικής κερδοφορίας στον κλάδο πέτυχαν το 2021 μόνο οι Quest και η Intralot οι οποίες δεν είναι ωστόσο καθαρόαιμες εταιρίες πληροφορικής. Προς το παρόν θα πρέπει να αναμένουμε τις εκθέσεις αποτιμήσεις προκειμένου να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα των μεγεθών και της δυνητικής αξίας του νέου σχήματος. 

Με την συγχώνευση το ΧΑ αποκτά μια εταιρία πληροφορικής σχεδόν καθετοποιημένη. Και λέμε «σχεδόν» γιατί ο κλάδος αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όποια εταιρία δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς βρίσκεται μετά από λίγο καιρό απαξιωμένη από την τεχνολογία και τον ανταγωνισμό. Η επόμενη μέρα της Inform Lycos φαίνεται ότι έχει λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα ενώ και ο χρηματιστηριακός της σχεδιασμός περνάει μέσα και από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό ίσως αποδειχθεί μια χρυσή επιλογή…