Λιγότεροι φόροι ή περισσότερα επιδόματα;
Shutterstock
Shutterstock

Λιγότεροι φόροι ή περισσότερα επιδόματα;

Υπάρχει μια «εμπειρία» που η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόλαβε να αποκομίσει σε αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Να σχεδιάσει και να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα.

Το 2019, ο προϋπολογισμός σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το 2020, το 2021 και το 2022 η χώρα εμφάνισε ελλείμματα λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης ενώ ο προϋπολογισμός του 2023 σχεδιάστηκε μεν από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά σε μεγάλο βαθμό θα εκτελεστεί από την επόμενη.

Αυτή λοιπόν είναι μια ερώτηση στην οποία ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στη σημερινή θεματική συνέντευξη Τύπου. Μπορεί να σχεδιαστεί προϋπολογισμός που να χωρέσει σημαντικά πλεονάσματα -σαφώς μεγαλύτερα από αυτά στα οποία στοχεύουμε το 2023- και ταυτόχρονα να παρατείνει τις πολιτικές μείωσης των φορολογικών βαρών.

Θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση και «δυσάρεστες» αποφάσεις; Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε αυτούς που έχουν γίνει «συλλέκτες» λαμβάνοντας 3-4 διαφορετικά, μεγαλύτερος πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα ώστε να μην είναι τέτοια η πρόκληση για τους νομοταγείς.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ακούσει στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι αναγκαστικά πιο «μαζεμένα» σε δημοσιονομικό επίπεδο. Χώρος για τόσο γενναιόδωρες επιδοματικές πολιτικές όπως αυτή που εφαρμόστηκε από τον Μάρτιο του 2020 και μετά δεν θα υπάρχουν.

Και αυτό που φαίνεται αδιάφορο στη δεδομένη χρονική στιγμή, η αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας, θα αποδειχθεί ότι θα υποχρεώσει τη νέα κυβέρνηση να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον οι τόκοι και να μην εμφανίζεται έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Δεν θα υπάρχουν ρήτρες διαφυγής από το 2024 και ενδεχομένως δεν θα υπάρχουν και γενναίες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα χρειαστεί καλός σχεδιασμός του προϋπολογισμού και πολιτικές που θα φέρνουν έσοδα ή θα περικόπτουν δαπάνες χωρίς να πλήττουν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη ή αυτούς που ήδη υπερφορολογούνται.

Θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις επί του θέματος σήμερα από τον πρωθυπουργό; Θα ακουστούν λεπτομέρειες και από τα υπόλοιπα κόμματα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου;