Μέσα στον Μάιο εκτίμησαν τα στελέχη της Lamda Development, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών ότι θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Lamda Development, που θα οδηγήσει στο οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης και στην εκταμίευση 315 εκατ. ευρώ εκ του συνολικού τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ.
Χθες, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι ύστερα από επτά χρόνια αναμονής το έργο βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, ιδίως μετά την απόρριψη, πρόσφατα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης. Πρόκειται για «πολύ σημαντική απόφαση, καθώς σηματοδοτεί τη νομιμότητα των πολεοδομικών μελετών και των περιβαλλοντικών όρων του έργου» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρίας.
Τα επόμενα βήματα
Η εταιρία υλοποιεί όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες μέχρι να ξεκινήσουν οι κυρίως εργασίες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, το 2020 δαπανήθηκαν μόνο για το έργο του Ελληνικού 9,4 εκατ. ευρώ από 6,3 εκατ. ευρώ το 2019.
Το επόμενο ορόσημο, που εκδηλωθεί ενδεχομένως πριν την μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., είναι η ανάδειξη αναδόχου για τον οικιστικό πύργο στην Μαρίνα και τον γνωστό ως Vouliagmenis tower. Ο διαγωνισμός «τρέχει» ήδη και στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος.
Η πρώτη φάση, πενταετούς διάρκειας, του έργου είναι απολύτως εξασφαλισμένη χρηματοδοτικά, ύστερα και από την πρόσφατη επικαιροποίηση των όρων του ομολογιακού δανεισμού 1,16 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομής και άλλες αναπτύξεις συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ, στην υλοποίηση του Vouliagmenis Mall και στην εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η πρώτη φάση περιλαμβάνει τα δύο σύγχρονα, πολυτελή ξενοδοχεία στο παράκτιο μέτωπο, που είναι επένδυση 300 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί κοινοπρακτικά από την Lamda Development και την ΤΕΜΕΣ.
Ευρύτερα, στο έργο θα κατευθυνθούν κεφάλαια 163 εκατ. ευρώ από τα 320 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι μέσω του ομολογιακού δανείου.
Τα ισχυρά χαρτιά
Εκτός όμως, από το project του Ελληνικού, η Lamda Development, όπως αναφέρθηκε, στη χθεσινή παρουσίαση, έχει τέσσερα δυνατά σημεία. Πρόκειται για την ισχυρή ρευστότητα που ανέρχεται σε 883 εκατ. ευρώ, την υψηλή εισπραξιμότητα ενοικίων που αγγίξει το 93%, υψηλά ποσοστά πληρότητας (98%) στα εμπορικά κέντρα, αλλά και το γεγονός ότι πέτυχε, παρά την πανδημία, να ανανεώσει 80 νέες ή προς ανανέωση μισθωτικές συμβάσεις με τους όρους που ίσχυαν πριν εκδηλωθεί ο κορονοϊός.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα malls (Athens mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) της εταιρείας έμειναν κλειστά για 144 ημέρες το 2020, με την μείωση των πωλήσεων και της επισκεψιμότητας να διαμορφώνεται σε 49% και 56%, αντίστοιχα. Ωστόσο, μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, το διάστημα Ιούνιος-Οκτώβριος 2020, η υποχώρηση των πωλήσεων και της επισκεψιμότητας περιορίστηκε στο 26% και 43%, αντίστοιχα.
Υπήρξε δηλαδή, μία ανάκαμψη των μεγεθών, με τα στελέχη της εταιρείας να εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα επιστρέψουν όταν επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα.
Η αναβάθμιση του υγρού στίβου
Σε ό,τι αφορά τη μη αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα της Lamda, να σημειωθεί πως η εισηγμένη χρηματοδοτεί την ανακατασκευή και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ, έργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, βάσει συμφωνίας της εταιρείας με το ΟΑΚΑ και το υπουργείο Αθλητισμού.
Η αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου έρχεται σε συνδυασμό με την επικείμενη λειτουργία εντός του Golden Hall του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας.