Από την Deutsche Bank μέχρι την UniCredit, οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης ανησυχούν πλέον ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου εξαιτίας των νέων κόκκινων δανείων που προκαλεί η πανδημία.
Είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος («La bomba» όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι Ιταλοί) και κατ' επέκταση η ανησυχία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης ώστε πλέον δημιουργούνται συμμαχίες μεταξύ άσπονδων φίλων. Οι Ενώσεις Τραπεζών της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι δύο όργανα που παραδοσιακά ζητούσαν πολύ διαφορετικά πράγματα ή ακόμη και κοντράρονταν μεταξύ τους. Όμως μπροστά στον κοινό κίνδυνο και οι «εχθροί» γίνονται φίλοι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, το οποίο ανέδειξαν οι FT, οι τράπεζες της Γερμανίας και της Ιταλίας ζητούν από τις Βρυξέλλες να «παγώσουν» οι εποπτικές απαιτήσεις για τα κεφάλαιά τους, έως ότου περάσει η κρίση.
Το Liberal.gr έχει αναφερθεί αναλυτικά στον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο να δούμε τσουνάμι επιχειρηματικών λουκέτων σε όλη την Ευρώπη από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Τώρα περνάμε σε άλλο επίπεδο.
Με το μυαλό στη ζημιά που μπορεί να υποστούν οι μεγαλύτερες τράπεζες των δύο χωρών, Γερμανία και Ιταλία ζητούν να γίνουν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέσσερα αιτήματα:
1. Να τους δοθεί το δικαίωμα να επεκτείνουν χρονικά τα μορατόρια ή να παγώσουν οι κανόνες που καθιστούν ένα δάνειο «κόκκινο» και απαιτείται να λάβουν πρόβλεψη για αυτό.
2. Να «παγώσουν» οι απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που ορίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
3. Να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επαναπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
4. Να αναβληθεί η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ μέχρι να μπορούν να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.
Μέχρι πότε ζητούν αυτές τις διευκολύνσεις οι τράπεζες; Για όσο χρειαστεί, αφού είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας, πολύ δε περισσότερο για την οριστική ανάκαμψη της οικονομίας και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τα δάνεια που πήραν.
Γι' αυτό οι δύο Ενώσεις Τραπεζών έδωσαν τα χέρια με σκοπό να πείσουν την Κομισιόν να αναθεωρήσει τους κανόνες διαχείρισης των προβληματικών δανείων που βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Ο στόχος κοινός: Να μην προκληθεί συστημικός κίνδυνος από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν και θα σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια τους, όταν λήξουν τα μορατόρια.
Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και για τις ελληνικές τράπεζες ενώ η συγκεκριμένη συμμαχία αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, μια τέτοια απόφαση που θα έκοβε το φυτίλι της... «La Bomba», θα έρχονταν ως Μάννα εξ ουρανού καθώς θα επέτρεπε να περάσουν πιο αναίμακτα την νέα κρίση του κορονοϊού η οποία, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΤτΕ αναμένεται να αφήσει πίσω της 8-10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη νέα γενιά κόκκινων δανείων του covid.
Τι θα αποφασίσει η Κομισιόν; Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πάγωμα» ορισμένων απαιτήσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο ασκούνται πιέσεις να εφαρμοστεί -παρά τις δυσκολίες- το αυστηρότερο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα σημειωθούν εκ νέου καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση.
«Η Βασιλεία ΙΙΙ», που είναι το τρίτο μέρος των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια, τα street tests και άλλα σημαντικά ζητήματα που άπτονται της τραπεζικής εποπτείας, είχε αρχικά αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές ορίστηκε ως ημερομηνίας εφαρμογής η 1η Ιανουαρίου 2022.
Η δικαιολογία Γερμανικών και Ιταλικών τραπεζών είναι πως αν δεν συμφωνηθούν οι προτεινόμενες «ελαφρύνσεις», οι τράπεζες υπό τον φόβο νέων κόκκινων δανείων θα κλείσουν τις κάνουλες του δανεισμού κι έτσι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην κανονικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις και ορισμένες έχουν ήδη καταγράψει ζημίες που οδηγούν σε μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων.
Να πούμε, τέλος, ότι ο οίκος Fitch έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι το 20% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών βρίσκεται σε κίνδυνο, αποτελώντας μεγάλη απειλή για τις τράπεζες.