Του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: Η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους. Με σεβασμό στις δεσμεύσεις μας για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, θα εφαρμόσουμε άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».
Η διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν για μία ακόμη φορά κατηγορηματική στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Η «άλλη πολιτική» που προβάλλει το κόμμα του ως λύση για την αναστροφή της πορείας της χώρας, θα στηριχθεί στη μείωση της φορολογίας. "Στη μείωση των φόρων με σταθερό φορολογικό πλαίσιο, στη μείωση των κρατικών δαπανών και βέβαια στη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πάγια η θέση της ΝΔ για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σε κάποιους μπορεί να θυμίζει κάτι και από το «Ζάππειο 2» του Αντώνη Σαμαρά που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούσε κριτική στη συνταγή της τότε κυβέρνησης, υποδεικνύοντας την άμεση μείωση των φόρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για "επανεκκίνηση της οικονομίας" μετά την ύφεση που είχε προκαλέσει το λάθος μείγμα του πρώτου Μνημονίου.
Όταν ανέλαβε ωστόσο την πρωθυπουργία ο δρόμος της μείωση των φόρων, που ποτέ δεν έπαψε να διακηρύττει ως απολύτως αναγκαίο για την ανάπτυξη της χώρας- αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις με απώτερο στόχο τον ενιαίο συντελεστή 15%- απεδείχθη πως δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πρωτίστως από τους ίδιους του δανειστές που πολύ μεγάλη φειδώ αποδέχθηκαν ή μάλλον ανέχτηκαν να ξεκινήσουν στην πορεία κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών βαρών. Χρειάστηκαν ως γνωστόν οκτώ μήνες πιστής υλοποίησης του προϋπολογισμού για να μπορέσει η τότε κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρώτη μείωση φόρου, στον ΦΠΑ στην εστίαση. Και έφθασε παραμονές των εκλογών του 2015 για να ανακοινώσει τελικά τον οδικό χάρτη μείωσης της φορολογίας για τα επόμενα χρόνια. Πολύ αργά, καθώς είχε χαθεί, στο μεταξύ και το επικοινωνιακό παιχνίδι στο ζήτημα αυτό.
Θα μπορούσε λοιπόν σήμερα μία κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μείωση φόρων;
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εμπειρία στα συγκεκριμένα ζητήματα, εκτιμούν ότι μπορεί κάτι να αρχίσει να γίνεται σε σχετικά σύντομο διάστημα. Μία αξιόπιστη εκτέλεση του προϋπολογισμού, από μία κυβέρνηση με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, θεωρούν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μία πρώτη μείωση φορολογικού συντελεστή μετά από ένα διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι μιλούν για πορεία σταδιακής μείωσης φορολογικών συντελεστών, σε συνάρτηση τόσο με την επίτευξη των στόχων, όσο και με τα περιθώρια μείωσης των κρατικών δαπανών.
Κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια. «Μπορούμε, τόνισε, να επιτύχουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται, μειώνοντας στοχευμένα, λελογισμένα, περιττές δαπάνες». «Μπορούμε να μειώσουμε σπατάλες, αλλά κυρίως μπορούμε να ανασχεδιάσουμε και αναδιατάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε «να επιτυγχάνει περισσότερα, με λιγότερα», πρόσθεσε.
Παράγοντες της ΝΔ διευκρινίζουν πάντως ότι στην ατζέντα δεν περιλαμβάνονται απολύσεις στο δημόσιο, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε από την περίοδο της εσωκομματικής προεκλογικής κούρσας πως δεν θεωρεί αναγκαίες. Συνεργάτες του μάλιστα επισημαίνουν και ως δείγμα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης το γεγονός ότι ενώ όταν είχε αναλάβει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ως βασική υποχρέωση την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί για απολύσεις, απέκρουσε το αίτημα για επέκτασή τους και τον επόμενο χρόνο, στρέφοντας τη συζήτηση από την ποσοτική, στην ποιοτική της διάσταση (αξιολόγηση κ.λ.π).
Όποιος παρακολούθησε την χθεσινή συζήτηση, όπου ήταν σαφής η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επικοινωνήσει την ετοιμότητα της ΝΔ να αποτελέσει εναλλακτική λύση επιτυχημένης διακυβέρνησης, θα διέκρινε ασφαλώς την πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ να αξιοποιήσει την εμπειρία της περιόδου 2012-2014, αναγνωρίζοντας, με όλα τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν, ένα σωστό μείγμα πολιτικής που είχε οδήγησε σε απτά αποτελέσματα. «Το πρώτο Μνημόνιο βασιζόταν υπερβολικά σε αυξήσεις φόρων. Και απέτυχε. Διορθώσαμε πολλά από τα λάθη του στο δεύτερο Μνημόνιο και αλλάξαμε το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνοντας τις δαπάνες. Και η οικονομία ανέκαμψε από τη βαθιά ύφεση και πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα μειώνοντας φόρους περίπου 1,2 δις ευρώ, και επιστρέψαμε 6 δις ευρώ ρευστότητα στην οικονομία μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και δώσαμε κοινωνικό μέρισμα 450.000.000 ευρώ στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Κριτική Μητσοτάκη στους δανειστές
Ακριβώς επειδή σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα οι δανειστές έχουν εμφανιστεί εξαιρετικά δύσκαμπτοι απέναντι στη διεκδίκηση αλλαγών σε συμφωνημένες πολιτικές, ακόμη και όταν πρόκειται για φόρους, έχει ιδιαίτερη σημασία η κριτική αναφορά Μητσοτάκη στη δική τους στάση απέναντι στην επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να ανατρέψει την αναλογία του 2ου Μνημονίου που ήταν προσανατολισμένο στη μείωση δαπανών, υπέρ της αύξησης της φορολογίας
«…Δυστυχώς, για αυτήν την εξέλιξη έχουν ευθύνη και οι δανειστές μας. Που παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις να σέρνονται και αποδέχονται τελικά ένα πακέτο μέτρων φοροεπιδρομής, το οποίο και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος προέβλεψε άλλωστε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Το πακέτο των έμμεσων φόρων που έρχεται, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα- «κάβα» 3,6 δις ευρώ, τα οποία, όπως είπε, θα καταστούν αναπόφευκτα και έτσι, ο συνολικός λογαριασμός της Κυβέρνησης Τσίπρα θα φτάσει αισίως τα 12 δις ευρώ».
Το ερώτημα είναι βέβαια Μέχρι ποιο βαθμό και πόσο σύντομα θα ήταν ρεαλιστικό να υποσχεθεί η ΝΔ ότι μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά; Διότι ένα είναι σίγουρο. Μέχρι τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα έχει να αναμετρηθεί με τον πήχη των επιδόσεων της παρούσας κυβέρνησης,που είναι χαμηλός, όπως και αν τον τοποθετήσει κανείς. Είτε σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης είτε με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδοχή του "παράλληλου προγράμματος" του περασμένου Σεπτεμβρίου εννοείται, και όχι του Ιανουαρίου 2015 που φαντάζει πλέον πολύ μακρινό ακόμη και για τους ίδιους τους συγγραφείς του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Μετά από εκλογές όμως, η ΝΔ θα έχει να αναμετρηθεί πλέον με τον πήχη των προσδοκιών που θα έχει δημιουργήσει η ίδια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.