Του Γιώργου Φιντικάκη
Αποκαλυπτήρια για τον κυβερνητικό κυνισμό, και την απώλεια του μέτρου, δείχνει η επίσημη αντίδραση στην αποκάλυψη της προαγωγής, συνταξιοδότησης και αύξησης του εφάπαξ του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εν μέσω ύφεσης.
Τι μήνυμα έστειλε στην ουσία χθες η κυβέρνηση; Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Όλα έγιναν νομότυπα, όλα έγιναν με βάση το προβλεπόμενο καταστατικό εργασίας του ΔΕΣΦΑ, άρα δεν συνιστούν σκάνδαλο, παρ' ότι ο επικεφαλής μιας κρατικής εταιρείας πιάστηκε να διπλασιάζει το εφάπαξ του μέσα σε βαθιά κρίση.
Κυνισμός λέγεται αυτό. Δεν είδε τίποτα το μεμπτό η κυβέρνηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα, ο οποίος προήχθη από απλός διευθυντής στο βαθμό του γενικού διευθυντή λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να πάρει 100.000 ευρώ μεγαλύτερο εφάπαξ.
Στάθηκε μόνο στο νομικό πλαίσιο του κανονισμού της εταιρείας το οποίο τηρήθηκε, ότι ο κ. Νίκας κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης αφού είχε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και ότι αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο με την παραμονή ενός προσώπου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Αλλού φυσικά είναι η ταμπακιέρα, όχι στον κανονισμό της εταιρείας. Έχει ήδη εισπράξει το εφάπαξ ο κ. Νίκας, όπως ακούγεται στην πιάτσα; Πόσο θα έπαιρνε αν παρέμενε βαθμολογικά διευθυντής και πόσο πήρε με την προαγωγή του; Είναι ηθικό να συμπεριφέρονται κατ'' αυτό τον τρόπο τα διορισμένα κομματικά στελέχη στις ΔΕΚΟ; Απάντηση καμία.
Αξιοκρατόμετρο
Τελικά σε αυτή την χώρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αν υπάρχει πρόβλημα με τους κανονισμούς των ΔΕΚΟ ας τους αλλάξουμε. Τους έχουμε άλλωστε φτιάξει έτσι ώστε να ευνοούνται τέτοιες περιπτώσεις. Ένα χαλί έχει στρωθεί διακομματικά χρόνια τώρα από όλους, αρκεί ωστόσο μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση για να το αλλάξει.
Ας αλλάξουμε επίσης τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ αν υπάρχει και με αυτόν πρόβλημα. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ας πάψουν κάποτε οι κρατικές εταιρείες να αποτελούν βήμα για αναρρίχηση κομματικών στελεχών της κάθε κυβέρνησης. Το χαλί αυτό είναι που εκτρέφει σκάνδαλα που ευνοούν τα Golden Boys του Δημοσίου. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα μέγεθος που να μετράει την αξιοκρατία, κι αν δεν υπάρχει ας εφευρεθεί ένα "αξιοκρατόμετρο".
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Στο δια ταύτα, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης έσπευσε χθες να παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ. Ισχυρίστηκε ότι τα πάντα έγιναν νόμιμα με βάση το προβλεπόμενο καταστατικό εργασίας, ότι δεν υφίσταται ηθικό θέμα, κι ας έχει ο ίδιος ένα μόλις μήνα πριν, αποπέμψει για αντίστοιχους λόγους τα δύο διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ (Μπλάνας, Κορωνιωτάκης) επειδή εκμεταλλεύτηκαν το νομικό πλαίσιο για να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αργότερα πάλι, πηγές του υπουργείου, ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει λόγος να συγχέεται το γεγονός ότι ο κ. Νίκας βγήκε στη σύνταξη με το γεγονός ότι παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Δεν είναι όμως και πάλι αυτό το επίδικο, παρ'' ότι δύσκολα κανείς πείθεται γιατί θα πρέπει οι ΔΕΚΟ να διοικούνται από συνταξιούχους όταν εκεί έξω υπάρχουν τόσοι ικανοί άνθρωποι.
Αλλά ούτε και εδώ πρέπει να υπάρξει ρατσισμός, αρκεί η κουβέντα να γίνει από το μηδέν, όπως επίσης και για το θέμα των μισθολογικών απολαβών σε θέσεις ευθύνης. Δεν νοείται ένας επικεφαλής μεγάλης ΔΕΚΟ να αμείβεται με 5.000 ευρώ μεικτά, και ορθά έχει καταργηθεί από πέρυσι ο σχετικός νόμος. Άλλο όμως να εκμεταλλεύεται την άρση του πλαφόν ένα κομματικό στέλεχος για να πολλαπλασιάσει τις απολαβές του, κι άλλο να προσληφθεί στο τιμόνι μιας ΔΕΚΟ ένα δοκιμασμένο στέλεχος της αγοράς, εισπράττοντας την ανάλογη αμοιβή.
Αν δεν θέλουμε στο τέλος τα ικανά στελέχη που έχουν απομείνει στο Δημόσιο να το εγκαταλείπουν, χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Ας αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.
(Φωτογραφία: SOOC)
Διαβάστε ακόμα:
- Β. Κικίλιας: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο»