Κρυμμένοι φόροι εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους πολίτες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, καθώς καταγράφονται συνολικά εν ισχύ 3.700 παράβολα, σύμφωνα με έρευνα της «Καθημερινής της Κυριακής».
Τα παράβολα, που επιβαρύνουν πληθώρα συναλλαγών ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος, λειτουργούν ως σημαντική πηγή έμμεσης φορολογίας, αποφέροντας περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία, ενώ, εάν συνυπολογιστούν και δεκάδες άλλα τέλη, ειδικοί φόροι και χρεώσεις, τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο αριθμός των παραβόλων έχει μάλιστα αυξηθεί κατά περίπου 200 το τελευταίο ενάμισι έτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ενδεικτικό είναι πως μόνον για την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση υπάρχουν 250 κωδικοί που συχνά απαιτούν 500 έως 1.000 ευρώ από τους ενδιαφερόμενους.
Τα εκατοντάδες διαφορετικά παράβολα που κατατίθενται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων σε πολλά υπουργεία εξασθενίζουν οικονομικά τους πολίτες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για την έγκριση σύνδεσης συστήματος συναγερμού απαιτείται η καταβολή ειδικού τέλους 460 ευρώ.
Ακόμα και οι πρόσφυγες ή μετανάστες επιβαρύνονται με παράβολο εάν χάσουν ή θέλουν να ανανεώσουν ταξιδιωτικό έγγραφο που τους χορηγεί η υπηρεσία ασύλου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δε, αξιώνει συνολικά 500 ευρώ για να εγκρίνει την εγκατάσταση συστήματος συναγερμού.
Το παράλογο του πράγματος συνεχίζεται με τα παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων, τα παράβολα υπέρ του Πράσινου Ταμείου εγγραφής των ενεργειακών επιθεωρητών στα οικεία μητρώα, καθώς και εκατοντάδες άλλους επιμέρους κωδικούς παραβόλων που δεν έχουν σταθερή τιμή, αλλά προσδιορίζονται ως ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής ή πράξης για την οποία είναι απαραίτητοι.