Έναν επιπλέον πονοκέφαλο προσθέτει ο «Ιανός» στο οικονομικό επιτελείο καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα οι πόροι που θα στηρίξουν νοικοκυριά και πρωτογενή τομέα. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες με τους αγρότες να έχουν χάσει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και να έχουν πλημμυρήσει αποθήκες με αγροτικό υλικό. Την ίδια ζημιά έχουν πάθει και οι κτηνοτρόφοι όπου πλέον οι ζωοτροφές έχουν χαθεί.
Σε όλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η πανδημία και όπως δείχνουν τα πράγματα τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς ουδείς πλέον αποκλείει νέα σκληρότερα μέτρα για την Αττική που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στο να κατεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την ύφεση γλιτώνοντας ωστόσο ανθρώπινες ζωές.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι η ύφεση με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κλείσει κάτω από το 7% ωστόσο οποιαδήποτε κρίση θα επιδεινώσει ραγδαία τις εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν την ύφεση σε διψήφιο νούμερο.
Πάντως πηγές από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η σημαντικό να αποφευχθεί μία επιδείνωση της κατάσταση στην Αττική προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα επισημαίνοντας ωστόσο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην βοήθεια των πληγέντων που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Το πακέτο περιλαμβάνει:
1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους. Θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών τα οποία είναι:
• Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
• Επιπλέον 600 ευρώ για τις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες.
• Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
• Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
• Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
3. Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
4. Αποζημιώσεις σε αγρότες. Μέσω του ΕΛΓΑ,θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Θα υπάρξει,έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.
7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.
9. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις για τον μειωμένο τζίρο και τη χρήση ταμειακής μηχανής που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.