Στην κρατικοποίηση της PJSK Privatbank θα προχωρήσει η Ουκρανία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία θα έχει στην κατοχή της το 100% της τράπεζας μετά από αίτημα των μετόχων για κρατική βοήθεια. Την 1η Δεκεμβρίου, η Privatbank είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 148 δισ. γριβνών (5,6 δισ. δολάρια), όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Valeriya Gontareva. Παρότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το κράτος, όσοι έχουν ομόλογα της τράπεζας που έχουν εκδοθεί σε ευρώ, υπόκεινται σε bail-in.
Το μέλλον της Privatbank, στην οποία βρίσκεται το ένα τρίτο των καταθετών λιανικής, υπονόμευε τις προσπάθειες σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας.
"Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Privatbank είναι πολύ κρίσιμη για την οικονομική υγεία της χώρας", δήλωσε ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Τα μέτρα της κυβέρνησης "αποτελούν τον πιο βιώσιμο τρόπο να διασφαλιστεί το μέλλον της τράπεζας και εν τέλει να ενισχυθεί το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα".
Δήλωση της Christine Lagarde για το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας
"Η σημερινή απόφαση των ουκρανικών αρχών να κρατικοποιήσουν την PrivatBank αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τράπεζας δεδομένου του συστημικού της ρόλου στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ουκρανίας και ενόψει των ανεπαρκών προσπαθειών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας κατά τους τελευταίους μήνες.
Η διασφάλιση ότι όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ουκρανία πληρούν τις κεφαλαίακές ανάγκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και για να ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν παραγωγικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την ευημερία του λαού της Ουκρανίας.
Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι μετά τη διαδικασία της κρατικοποίησης να υπάρξουν προσπάθειες από την εταιρεία ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποπληρωμή των δανείων. Παράλληλα, χρειάζεται ο διορισμός μιας ανεξάρτητης ομάδας διαχείρισης ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της τράπεζας, ελαχιστοποιώντας το κόστος για το κράτος και τους φορολογούμενους, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και τις διεθνείς πρακτικές.
Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της για την οικοδόμηση ισχυρών θεσμών, για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης".