Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους και οδηγεί σε «σαφή επιδείνωση» το outlook της οικονομίας της Ευρωζώνης το προσεχές διάστημα, με την ανάκαμψη να έχει χάσει την ορμή της πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η Τράπεζα θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε «σημαντική αποδυνάμωση» της οικονομικής δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν «ξεκάθαρα επιδεινωθεί».
«Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικός. Ουσιαστικά όλα τα στοιχεία και οι δείκτες από το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να δείχνουν επιβράδυνση του μομέντουμ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε το κεντρικό μήνυμα της ΕΚΤ σήμερα, λέγοντας ότι θα αναπροσαρμοστούν τα εργαλεία της Τράπεζα βάσει των στοιχείων που θα υπάρξουν μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα αναλύσουμε την κατάσταση πάνω στις συνθήκες που θα επικρατούν.
Ερωτηθείσα, δε, για τα εργαλεία που σκοπεύει να αξιοποιήσει η Τράπεζα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία να αναλυθεί η οικονομική κατάσταση και να αναγνωριστεί ότι οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί.
«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία και αυτή η αναγνώριση οδήγησε στο να συμφωνήσουμε όλοι να αναλάβουμε δράση και να επαναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία μας στην επόμενη συνάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της ΕΚΤ εργάζονται ήδη πάνω σε αυτή την «άσκηση».
Η ίδια διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα κοιτάξει μόνο τα εργαλεία που διαθέτει αλλά και το πώς δρουν συνδυαστικά μεταξύ τους, ώστε να επιλεχθεί το «μίγμα» που θα αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τόνιζοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και ιδιαίτερα το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP) για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
«Το έχουμε κάνει στο πρώτο κύμα, θα το κάνουμε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου «να διασφαλίσουμε ότι ο δανεισμός και οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και ότι το σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα».
Διαβάστε ακόμα:
- Λήψη νέων μέτρων στήριξης τον Δεκέμβριο προανήγγειλε η ΕΚΤ
- Eurostat: Πτώση – ρεκόρ της κατανάλωσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη