Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, η κα Λαγκάρντ αναφέρει στη δήλωσή της ότι τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους, χαιρετίζει τη δέσμευση των εταίρων να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστεί αλλά επισημαίνει και την περίπτωση «να μην πραγματοποιηθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Ενημερώνει ακόμα ότι το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα - όπως αναμενόταν - αλλά θα συνεχίσει να επιτηρεί την πορεία του, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης.
Αναλυτικά η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ:
«Συγχαίρουμε την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν σήμερα θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, οι οποίες είναι πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα και καλό για τη ζώνη του ευρώ.
Σημειώνουμε επίσης τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για κάτι που θα παράσχει σημαντικές διασφαλίσεις εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο πλαίσιο της επερχόμενης διαβούλευσης για την Ελλάδα, η οποία ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα.
Ενώ ο χρόνος έχει ξεπεραστεί σαφώς για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά μας, θα παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στο να υποστηρίξουμε την Ελλάδας στη διατήρηση της οικονομικής της ανάκαμψης και στην επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης στην περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα. Η δέσμευση του ΔΝΤ θα περιλαμβάνει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ιδίως στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.»