Εν αρχή είναι η πλήρης καταγραφή των απωλειών που θα προκαλέσει η πανδημία μετά και το δεύτερο lockdown. Με την ελπίδα ότι οι χειρότερες ημέρες κι για τις υποδομές υγείας της χώρας αλλά και για την οικονομία βρίσκονται πλέον πίσω μας, το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει κάθε διαθέσιμο στοιχείο για τις συνέπειες σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων οφειλών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτή τη φορά, οι ρυθμίσεις δεν θα είναι γενικού χαρακτήρα. Οι τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνουν μη επιστρεπτέες αλλά όχι για όλους και όχι με το ίδιο ποσοστό. Οι δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνουν περισσότερες από 12-24 αλλά όχι για όλους. Και η «ΓΕΦΥΡΑ», το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων δανείων από το κράτος θα επεκταθεί και στα επιχειρηματικά δάνεια αλλά μόνο για όσους θα πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια που θα ενσωματωθούν.
Με τις στοχευμένες ρυθμίσεις, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να διαθέσει το κρατικό χρήμα σε αυτούς που θα το έχουν πραγματική ανάγκη. Γι’ αυτό θα περιμένει πρώτα να καταγράψει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα του 2020 πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. Κομβική θεωρείται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ τετάρτου τριμήνου η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Γενάρη.
Τα στοιχεία, θα διασταυρωθούν με τα όσα έχουν δηλώσει οι επαγγελματίες στην ηλεκτρονική εφαρμογή «τα έσοδά μου» και έτσι θα προκύψει το ποιος έχει υποβάλλει ειλικρινή δήλωση και ποιος όχι. Εκτός όμως από τα έσοδα, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και άλλοι «δείκτες» προκειμένου τα νέα μέτρα στήριξης να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα.
Το «πακέτο» των παρεμβάσεων αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει:
1. Κούρεμα των δανείων που δόθηκαν μέσα από τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι επαγγελματίες με την μεγαλύτερη ανάγκη θα κληθούν να επιστρέψουν και τα λιγότερα χρήματα ενώ τα ποσοστά του κουρέματος ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%
2. Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Είναι πιθανό να μην υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δόσεων αλλά να ζητείται από τον κάθε επαγγελματία να πληρώνει ένα ποσό κάθε μήνα ανάλογα με τα οικονομικά του δεδομένα.
3. Παράταση της αναστολής των δανείων προς τις τράπεζες και σταδιακή επαναφορά της δόσης του δανείου στα προ πανδημίας επίπεδα ώστε να μην δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας για τους επαγγελματίες. Τα μέτρα αυτά θα προωθηθούν από τις τράπεζες ενώ με κρατικούς πόρους αναμένεται ότι θα χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιχειρηματικά δάνεια κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.