Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε βασική της προϋπόθεση πρέπει να ανάγει η επόμενη κυβέρνηση το κεφάλαιο ΔΕΗ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ανησυχία του για την ραγδαία επιδείνωση της επιχείρησης.
«Το πρόβλημα μας αφορά όλους, επηρεάζει όχι μόνο τον χώρο του ηλεκτρισμού, αλλά όλη την ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ο ισχυρός πυλώνας της ενεργειακής αγοράς, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κ. Περιστέρης, θυμίζοντας ότι παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στις διμερείς του σχέσεις με την ΔΕΗ, δεν έχει ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την παραπαίουσα επιχείρηση.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδυτικό πατριωτισμό, δηλαδή να επενδύσει πρώτο στην Ελλάδα το εγχώριο επιχειρείν, χαρακτηρίζοντας θετική και αναγκαία την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την επιστροφή στην χώρα, κεφαλαίων που στα χρόνια της κρίσης μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Ερωτηθείς τι προσδοκά από την επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Περιστέρης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κανείς ένα μαγικό ραβδί, αυτό και έχει σημασία είναι η πολιτεία να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τα ζητήματα, και να δίνει γρήγορες λύσεις, διαφορετικά οι προσπάθειες χάνουν την αξία τους».
Χαρακτήρισε ως μεταίχμιο την περίοδο που διανύει τόσο η χώρα, όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπενθυμίζοντας ότι έμεινε όρθια σε πολύ δύσκολους καιρούς, και πλέον, διατήρησε τα ταμειακά της διαθέσιμα στην Ελλάδα, επένδυσε μέσα στην κρίση κεφάλαια ύψους 2 διs. ευρώ, και έχοντας πλέον δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, αυτή ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ' ότι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο συνεχίζουν να παλεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για ισότιμη μεταχείριση με τις ξένες, σε θέματα όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, και η φορολόγηση που στην χώρα μας είναι η υψηλότερη παγκοσμίως.
Έμφαση σε ενέργεια, παραχωρήσεις
Στο αμιγώς επιχειρηματικό σκέλος, ο κ. Περιστέρης έκανε μνεία στην στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από τα έργα των κατασκευών, προς όφελος της ενέργειας και των παραχωρήσεων. Στην λογική αυτή εντάσσεται και η κίνηση για σύσταση ξεχωριστής εταιρείας, όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι συμμετοχές του ομίλου στις παραχωρήσεις, αλλά και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, όπου ο πήχης για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον ανέβει στα 2.000 MW.
Εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, όπου ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα». Ερωτηθείς για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5, και την ελκυστικότητα του λιγνίτη ως καυσίμου, ο κ. Περιστέρης απάντησε διπλωματικά πως «επρόκειτο για απόφαση του 2009, τότε που η τιμή ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ, όταν σήμερα βρίσκεται στα 28 ευρώ». Και προσέθεσε πως όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο, παρ' ότι όπως είπε, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ουδέποτε περιόρισε τον ρυθμό κατασκευής του έργου, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για την ομαλή του εκτέλεση, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές του ανάγκες.
Καμία ανταπόκριση, παρ' ότι γνωρίζουν ότι η Κρήτη κινδυνεύει
Εκτενή μνεία έκανε ο κ. Περιστέρης και στο κεφάλαιο αντιλησιοταμίευση, ένα χώρο όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωτοπορεί, και όπου ακόμη όμως απουσιάζει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σαν αποτέλεσμα, επενδύσεις που προωθεί η εταιρεία, όπως το υβριδικό έργο στο Αμάρι στην Κρήτη, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.
«Εδώ και μία δεκαετία μιλάμε για αυτά τα θέματα, είναι διαπιστωμένο από το 2016 πως το 2019 η Κρήτη θα εμφάνιζε σημαντική αύξηση ισχύος, παρ' όλα καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε, τίποτα δεν συνέβη, και τώρα όλοι κάνουν τους έκπληκτους», σημείωσε ο κ. Περιστέρης, υπενθυμίζοντας ότι αν είχε γίνει το έργο στο Αμάρι, τότε αυτή η έλλειψη σήμερα δεν θα υπήρχε. Επισήμανε μάλιστα ότι στις αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε απόφαση, με την οποία μπλόκαρε στην ουσία την συγκεκριμένη επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα για τέτοια έργα μόνο στη ΔΕΗ.
Το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο στον κλάδο
Σε επίπεδο αριθμών σήμερα ο όμιλος διατηρεί το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε όλο τον κλάδο των υποδομών, έχει εγκατεστημένη ή υπό κατασκευή ισχύ από ΑΠΕ, 1.500 MW, έναντι μόλις 150 MW το 2008, ενώ τα περυσινά του έσοδα ξεπέρασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια, έναντι μόνο 650 εκατ. το 2008.
Στο μέτωπο των παραχωρήσεων, ο όμιλος είναι 100% ιδιοκτήτης δύο σημαντικών έργων στην Ελλάδα, ενώ κατέχει το 17% σε μία τρίτη, έχοντας ταυτόχρονα επεκταθεί στα ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων), όπως και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τέλος, έχει εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 650 MW με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους.