Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας προκειμένου να επιβιώσουν από μία – όπως φαίνεται – παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ζήτησης.
Συνολικά, πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με την Rystad Energy. Περίπου οι μισές από αυτές τις θέσεις βρίσκονταν στις ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους αρκετές μεγάλες εταιρείες γεωτρήσεων και οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφή σε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, με τους κλάδους της ενέργειας, των ταξιδιών και της εστίασης να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Οι ενεργειακές εταιρείες ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα χαμηλών αποδόσεων, ιδιαίτερα όσες δραστηριοποιούνταν στο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο, αλλά αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν τις περικοπές δαπανών καθώς οι επενδυτές ασκούν πιέσεις για βελτίωση των περιθωρίων.
Εκτός από την Exxon, η Chevron, η Woodside Petroleum της Αυστραλίας και η Cenovus Energy του Καναδά, ανακοίνωσαν τις πρόσφατες εβδομάδες σχέδια περικοπών θέσεων εργασίας.
Η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα βυθίστηκε πάνω από ένα τρίτο την άνοιξη, και παρόλο που η κατανάλωση έχει σε κάποιον βαθμό ανακάμψει, παραμένει χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος, με τις μεγάλες οικονομίες να ξαναμπαίνουν σε lockdown για να περιοριστεί η πανδημία.
Οι συγχωνεύσεις επίσης προκαλούν απώλειες θέσεων εργασίας. Η Chevron σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 25% του προσωπικού που απέκτησε με την αγορά της Noble Energy αυτόν τον μήνα. Η Shell ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου πιθανότατα έφτασε στο απόγειό της τον προηγούμενο χρόνο, και σκοπεύει να μειώσει κατά 10% το εργατικό δυναμικό της. Η Cenovus έχει ανακοινώσει ότι θα περικόψει το 25% του εργατικού δυναμικού μετά την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Husky Energy.
Στην Αυστραλία έχουν χαθεί πάνω 2.000 θέσεις εργασίας στη πετρελαϊκή βιομηχανία από τον Μάρτιο. Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πετρελαϊκή εταιρεία Woodside ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα μειώσει κατά περίπου 8% το προσωπικό της.
Ωστόσο, δεν βρίσκονται όλες οι εταιρείες σε δεινή θέση. Η PetroChina, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ασίας, κατέγραψε αύξηση των κερδών κατά 350% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.